Αυστραλία: Ανοίγει τα σύνορα για τους εμβολιασμένους από 21η Φεβρουαρίου

Αυστραλία: Ανοίγει τα σύνορα για τους εμβολιασμένους από 21η Φεβρουαρίου

Η Αυστραλία θα ανοίξει ξανά τα σύνορά της σε όλους τους ξένους τουρίστες οι οποίοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι για την COVID-19 από την 21η Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε σήμερα ο ομοσπονδιακός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον, σχεδόν δύο χρόνια μετά την επιβολή περιορισμών οι οποίοι συγκαταλέγονταν στους πιο αυστηρούς στον κόσμο για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

«Αν είσαστε πλήρως εμβολιασμένοι, ανυπομονούμε να σας καλωσορίσουμε ξανά στην Αυστραλία», δήλωσε ο κ. Μόρισον κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε. Διευκρίνισε ότι οι αυστραλιανές αρχές «θα ξανανοίξουν τα σύνορα σε όλους τους κατόχους θεωρήσεων διαβατηρίου από την 21η Φεβρουαρίου».

Στην πελώρια νήσο-ήπειρο τα σύνορα έκλεισαν σχεδόν ερμητικά τον Μάρτιο του 2020. Τα τελευταία δύο χρόνια οι Αυστραλοί δεν είχαν τη δυνατότητα να βγουν από τη χώρα, ενώ ελάχιστοι επισκέπτες λάμβαναν άδεια να εισέλθουν στην επικράτεια.

Οι περιορισμοί χώρισαν οικογένειες, έπληξαν σκληρά τον τομέα του τουρισμού και προκάλεσαν διαλόγους για το κατά πόσον η Αυστραλία είναι χώρα ανοικτή, σύγχρονη και εξωστρεφής.

Ωστόσο, η κυβέρνηση άρχισε διαδικασία χαλάρωσης των περιορισμών και ανοίγματος των συνόρων κατά φάσεις στα τέλη της περασμένης χρονιάς, επιτρέποντας την είσοδο αρχικά σε μετανάστες εργαζόμενους υψηλού επιπέδου εξειδίκευσης, ξένους φοιτητές και λιγοστούς τουρίστες.

Η απόφασή της εγγραφόταν στο πλαίσιο της εγκατάλειψης της πολιτικής «zero COVID», της προσπάθειάς της να αποτρέψει οποιαδήποτε μόλυνση, που εφάρμοζε για καιρό αλλά αποδείχθηκε ανεφάρμοστη όταν εκδηλώθηκε το κύμα που αποδίδεται στην παραλλαγή Όμικρον.