7ος χρόνος, ημέρα 2093η
Κυριακή, 25 Ιουλίου 2021

Ουγκάντα - Kορονοϊός: Αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα για έξι εβδομάδες

Αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα για έξι εβδομάδες

Ο πρόεδρος της Ουγκάντας, ο Γιοουέρι Μουσέβενι, ανακοίνωσε χθες Παρασκευή νέα περιοριστικά μέτρα με σκοπό να ανασχεθεί η εξάπλωση της πανδημίας του νέου κορονοϊού, ιδίως την απαγόρευση των διακοινοτικών μετακινήσεων για τουλάχιστον έξι εβδομάδες, καθώς ο αριθμός των μολύνσεων στο κράτος της ανατολικής Αφρικής βρίσκεται σε επίπεδο ρεκόρ.

Σημειώνεται ότι οι μετακινήσεις με ιδιωτικά και δημόσια οχήματα απαγορεύονται, αλλά τα σύνορα θα παραμείνουν ανοικτά για τους τουρίστες και τα εμπορεύματα. Έχει ήδη επιβληθεί υπόψιν απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας, από τις 19:00 ως τις 05:00.

«Όλα τα αυτοκίνητα» που μεταφέρουν επιβάτες «θα σταματήσουν» τις μετακινήσεις, επέμεινε ο πρόεδρος Μουσέβενι στη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματός του.

Οι έμποροι θα πρέπει να παραμένουν σημειωτέον στα καταστήματά τους και όχι να επιστρέφουν στα σπίτια τους. Τα εργοστάσια και τα εργοτάξια ενθαρρύνονται να στεγάζουν τους εργαζόμενους στους χώρους εργασίας.

Υπογραμμίζεται ότι τα νέα μέτρα τέθηκαν σε ισχύ χθες στις 22:00 και θα διαρκέσουν έξι εβδομάδες.

Υπενθυμίζεται πως η Καμπάλα είχε επιβάλει πέρυσι αυστηρά μέτρα παρότι δεν έχει καταγράψει επίσημα ελάχιστα κρούσματα του SARS-CoV-2.

Εντούτοις η επιδημία άρχισε εξαπλώνεται εκθετικά τις τελευταίες εβδομάδες, προκαλώντας μεγάλες δυσκολίες στο ήδη εύθραυστο σύστημα υγείας.

Γιατροί εκμυστηρεύθηκαν στο γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP  ότι τα νοσοκομεία είναι αντιμέτωπα με ελλείψεις οξυγόνου και φαρμάκων καθώς οι μολύνσεις από τον ιό τις τελευταίες τρεις εβδομάδες αυξήθηκαν από περίπου 100 την ημέρα σε πάνω από 1.700.

Κι αυτό παρά τα περιοριστικά μέτρα που είχαν ανακοινωθεί την περασμένη εβδομάδα, ανάμεσά τους το κλείσιμο των σχολείων, των μπαρ, των εστιατορίων και την απαγόρευση των περισσότερων δημόσιων συγκεντρώσεων.

«Τα νοσοκομεία είναι γεμάτα», υπογράμμισε ο κ. Μουσέβενι στο χθεσινό διάγγελμά του.

Αξίζει να επισημανθεί ότι επισήμως, η Ουγκάντα είχε καταγράψει μέχρι χθες 582 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 70.893 κρουσμάτων του SARS-CoV-2.

 Διαβάστε ακόμα:

ΠΟΥ: Η τροχιά των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στην Αφρική είναι «πάρα πολύ ανησυχητική»

Νότια Αφρική: Άνδρες του στρατού αναπτύσσονται σε νοσοκομεία της Χαουτένγκ εν μέσω έξαρσης κρουσμάτων

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ