8ος χρόνος, ημέρα 2476η
Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2022

Αύριο οι ανακοινώσεις για ρεύμα, αέριο - Επιδότηση μόνο για κύρια κατοικία

Αύριο οι ανακοινώσεις για ρεύμα, αέριο - Επιδότηση μόνο για κύρια κατοικία

Επιδότηση μόνο για τη κύρια κατοικία και για κατανάλωση που αφορά μόνο τις πρώτες 300 κιλοβατώρες, αφορά σύμφωνα με πληροφορίες το νέο πακέτο κρατικής στήριξης που ανακοινώνει αύριο το πρωί στις 10 η ώρα η κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό εξαιρούνται από την επιδότηση βίλες, εξοχικά και δεύτερη κατοικία, ενώ το μηνιαίο όριο κατανάλωσης βάσει του οποίου θα συνεχίσουν να στηρίζονται τα νοικοκυριά παραμένει στις 300 κιλοβατώρες το μήνα.

Σκοπός των νέων μέτρων να αποκλειστούν όσο το δυνατόν λιγότερα νοικοκυριά, ενώ κλειδί των επιδοτήσεων θα είναι ένας νέος μηχανισμός, σύμφωνα με τον οποίο, οι επιδοτήσεις θα συνδέονται αυτόματα με τη πορεία της τιμής του ρεύματος στην χονδρεμπορική. Στόχος, η μεγαλύτερη δυνατή κάλυψη των νοικοκυριών ή ακόμα και του συνόλου, κάτι που θα εξαρτηθεί από τους πόρους που θα έχουν τα συναρμόδια υπουργεία στη διάθεσή τους για χρηματοδότηση. Οι επιδοτήσεις θα αφορούν το μήνα Ιανουάριο και θα αναπροσαρμόζονται ανά μήνα ανάλογα με τη διακύμανση των τιμών και φυσικά τις δυνατότητες χρηματοδότησης. Ο «κουμπαράς» αφορά στα έσοδα από τις δημοπρασίες ρύπων, τα οποία υπολογίζεται σε περίπου 1,5 δισ ευρώ.

Ανάλογα με αυτήν, μια εξίσωση θα βγάζει αυτόματα την επιδότηση, που θα προσαρμόζεται στα δεδομένα της αγοράς, η οποία μπορεί τις τελευταίες εβδομάδες να δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης, κάθε ωστόσο πρόβλεψη για τη πορεία των τιμών θεωρείται παρακινδυνευμένη. Ναι μεν, η τιμή του φυσικού αερίου έχει υποχωρήσει από τα επίπεδα ρεκόρ των 180 ευρώ της 21ης Δεκεμβρίου, ωστόσο παραμένει σε πάνω από 91 ευρώ η μεγαβατώρα, δηλαδή 400% και πλέον υψηλότερη απ? ότι τέτοια εποχή πέρυσι (18 ευρώ). 

Κεντρικό στοιχείο του νέου πακέτου στήριξης, ο αποκλεισμός της δεύτερης κατοικίας, προκειμένου να αποφευχθούν όσα συνέβησαν στα προηγούμενα. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο διάστημα Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου μοιράστηκαν επιδόματα… 115,5 ευρώ, ακόμη και σε βίλες όπου ζουν οικογένειες με οικογενειακό εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αυτά τα 115,5 ευρώ δόθηκαν ξεχωριστά σε κάθε ακίνητο που μπορεί να είχε στην κατοχή του το συγκεκριμένο εύπορο νοικοκυριό. Χορηγήθηκαν δηλαδή, 115,5 ευρώ για την κύρια κατοικία, 115,5 ευρώ για την κατανάλωση του εξοχικού και άλλα 115,5 ευρώ για το γραφείο ή τη δευτερεύουσα κατοικία του ίδιου ιδιοκτήτη.

Φυσιολογικό επομένως επακόλουθο, μετά και τις κοινοτικές πιέσεις, να μπουν «κόφτες» ώστε να αποκλειστούν οι έχοντες υψηλά εισοδήματα.

Η φιλοσοφία αυτή διέπει το νέο πακέτο στήριξης που παρουσίασαν παραμονές πρωτοχρονιάς στον Πρωθυπουργό τα συναρμόδια υπουργεία και για το οποίο δεν θα αργήσουν οι τελικές ανακοινώσεις.