Την Παρασκευή η εισήγηση των ειδικών για άνοιγμα Γυμνασίων, Λυκείων

Την Παρασκευή η εισήγηση των ειδικών για άνοιγμα Γυμνασίων, Λυκείων

Αύριο θα συζητηθεί στην επιτροπή εμπειρογνώμων το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων, με την 1η Φεβρουαρίου να είναι η επικρατέστερη ημερομηνία για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία, εφόσον υπάρξει θετική εισήγηση. Όπως ανέφερε κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πανδημία η πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, Μίνα Γκάγκα, «είναι απόλυτη προτεραιότητα το άνοιγμα των σχολείων».

Λίγο μετά τις 5 το απόγευμα πραγματοποιήθηκε κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, του καθηγητή Σωτήρη Τσίοδρα, του προέδρου του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά. Στο τραπέζι τέθηκαν τα επόμενα βήματα χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων.

Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκε και το ενδεχόμενο να επαναλειτουργήσουν τα πρακτορεία τυχερών παιχνιδιών από τις 25 Ιανουαρίου και από την ίδια ημερομηνία να επιτραπεί το κυνήγι εντός νομού, χωρίς δηλαδή μετακίνηση σε άλλη Περιφέρεια, αφού η απελευθέρωση των μετακινήσεων δεν αναμένεται να υλοποιηθεί πριν τις 8 Φεβρουαρίου. Το ζήτημα αυτό συνδέεται και με το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων, για το οποίο υπάρχει διχογνωμία για το αν θα ανοίξουν. Σε περίπτωση που ανοίξουν, οι πιθανές ημερομηνίες είναι στις 8 ή 15 Φεβρουαρίου, με τις τελικές αποφάσεις να αναμένονται εντός του επόμενου 10ήμερου..  

Όσον αφορά την εστίαση, δεν θεωρείται πιθανό να ανοίξει πριν το τέλος Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου. 

Παραμένει ο προβληματισμός, παρά τις μειωμένες διαγνώσεις

Σε σχετικά καλό επιδημιολογικό επίπεδο βρίσκεται η Ελλάδα και η κατάσταση σταθεροποιείται όσο τηρούνται τα μέτρα προστασίας, συνεχίζουν ωστόσο να προβληματίζουν ο 7ημερος κυλιόμενος μέσος όρος που είναι 480 κρούσματα την ημέρα, η μέση ηλικία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, που είναι τα 46 χρόνια και οι ηλικίες σε έξαρση 45-54 και 65 έως 74 ετών.

Αυτές ήταν οι βασικές επισημάνσεις του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, κατά τη σημερινή ενημέρωση, ο οποίος ανέφερε πως στη χώρα υπάρχουν 5.881 ενεργά κρούσματα, τα 2.304 στην Αττική και τα 1.482 στην Κεντρική Μακεδονία.

Περισσότερα νέα κρούσματα τις τελευταίες 7 ημέρες ανά 100.000 πληθυσμού εμφανίζονται στις Περιφερειακές Ενότητες Δυτικής Αττικής, Θάσου και Βοιωτίας. Ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι από τους 300 διασωληνωμένους, οι 112 είναι ηλικίας από 18 έως 64 ετών και πρόσθεσε ότι η κάλυψη κλινών ΜΕΘ Covid μειώνεται. Κατειλημμένο παραμένει το 50% των κλινών ΜΕΘ στην επικράτεια, το 59% στην Αττική και το 57% στην Θεσσαλονίκη.

Ο υπουργός είπε ότι και η Ελλάδα έχει πληρώσει βαρύ τίμημα, έχοντας χάσει 5.545 ανθρώπους. Αναφέρθηκε επίσης στην «ωριμότητα, υπευθυνότητα, αλληλεγγύη» που έδειξε ο ελληνικός λαός κατά τις εορτές, σε αντίθεση με κοινωνίες άλλων χωρών, και έτσι, όπως είπε, δεν έχουμε τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων που φοβόμασταν. Και αυτό, πρόσθεσε, είναι σημαντικό, καθώς ανοίγουν σταδιακά κάποιες δραστηριότητες και αυξάνεται η κινητικότητα, γι' αυτό πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα.

Ανησυχία για τη μετάλλαξη του ιού

Μεγάλος προβληματισμός υπάρχει για τον τρόπο και την ταχύτητα που διασπείρεται η νόσος Covid-19 στην Ευρώπη και κυρίως για τη μετάλλαξη του ιού. «Μας απασχολεί η μετάλλαξη, η οποία φαίνεται ότι δημιουργεί πρόβλημα σε χώρες όπως η Αγγλία, η Πορτογαλία, αλλά η Ελλάδα πήρε μέτρα έγκαιρα και ευτυχώς είμαστε σε καλύτερη κατάσταση αυτήν τη στιγμή», είπε η κυρία Γκάγκα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα για τις μεταλλάξεις, ανέφερε, προσθέτοντας ότι στην Πορτογαλία φαίνεται να είναι το 20% των κρουσμάτων με τη μετάλλαξη και οι επιστήμονες στη χώρα θεωρούν ότι μπορεί να παίζει ρόλο αυτή η μετάλλαξη για τη μεγαλύτερη μεταδοτικότητα της νόσου, αλλά σίγουρα παίζει ρόλο και η χαλάρωση των μέτρων κατά τις εορτές, με συνέπεια την επιδημιολογική επιδείνωση.

Εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα ότι η μετάλλαξη θα ελεγχθεί και, όπως είπε, φαίνεται τα εμβόλια ανταποκρίνονται, «αλλά επειδή αυτή τη στιγμή δεν είμαστε εμβολιασμένοι πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα, με προσεκτικό άνοιγμα σιγά-σιγά της οικονομίας, για να μπορέσουμε να φτάσουμε με ασφάλεια στον εμβολιασμό όλου του πληθυσμού».