Αθωώθηκαν οι 12 από τους 15 κατηγορούμενους για τους βανδαλισμούς του 2012

Αθωώθηκαν οι 12 από τους 15 κατηγορούμενους για τους βανδαλισμούς του 2012

Στην αθώωση των 12 από τους 15 κατηγορούμενους για το πλιάτσικο στα μαγαζιά του κέντρου κατά τη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2012 ενάντια στο δεύτερο μνημόνιο προχώρησε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα άτομα που κατηγορούνται ότι τη συγκεκριμένη ημερομηνία λεηλάτησαν και έκαψαν τα ιστορικά κτίρια όπως τα σινεμά «Αττικόν» και «Απόλλων» και εμπορικά καταστήματα.

Παρ''όλο, που στις δικογραφίες υπήρχε υλικό με τηλεφωνικές συνομιλίες από την άρση των συνδιαλέξεων των κατηγορουμένων και βίντεο που κατέγραφαν ουσιαστικά τη δράση των υπόπτων, ακόμη και τη πήραν από τα καταστήματα, το δικαστήριο προχώρησε τελικά στην απαλλαγή τους.

Οι δικογραφίες διαχωρίστηκαν καθώς 7 χρόνια μετά τα πλημμελήματα όπως της κλοπής από κοινού και κατά μόνας, της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας και της διάθεσης προϊόντος εγκλήματος οδηγούνταν στην παραγραφή.

Ωστόσο, το δικαστήριο τελικά, σύμφωνα με νομικές εκτιμήσεις, οδηγήθηκε αναγκαστικά στην αθώωση των κατηγορουμένων καθώς έγινε δεκτή η ένσταση της υπεράσπισης με την οποία ζητούσε από το δικαστήριο να μην λάβει υπόψη του τις τηλεφωνικές συνομιλίες από την άρση των συνδιαλέξεων των κατηγορουμένων, δεδομένου ότι ο νόμος το απαγορεύσει σε περιπτώσεις πλημμελημάτων.

Επιπλέον, στην αθώωση τους οδήγησε το γεγονός ότι οι 16 μάρτυρες της υπόθεσης, εκ των οποίων πέντε αστυνομικοί δεν μπόρεσαν να αναγνωρίσουν με βεβαιότητα στα πρόσωπα των κατηγορουμένων τα άτομα που είχαν μπει στα καταστήματά τους και τα είχαν λεηλατήσει.

Δεν μπορούσαν να ταυτίσουν συγκεκριμένους κατηγορούμενους με συγκεκριμένες φθορές και κλοπές.

Το αποτέλεσμα της δίκης προκαλεί ερωτήματα, σύμφωνα με νομικούς, για την πορεία της κακουργηματικής δικογραφίας που περιλαμβάνει τις κατηγορίες της έκρηξης, της κατασκευής και προμήθειας εκρηκτικών υλών, του εμπρησμού και της διακεκριμένης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας. Η εκδίκαση της δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα.

Από τους 15 κατηγορούμενους οι 12 αθωώθηκαν, στους δυο που κρίθηκαν ένοχοι τους επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης έξι μηνών στο καθένα και στον τρίτο ανεστάλη η σε βάρος του ποινική δίωξη λόγω δεδικασμένου.

Φωτογραφία αρχείου intime news