ΓΔ: 888,64 -6,06 (-0,68 %)

Τζίρος: 23,70 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2020η
Πέμπτη, 13 Μαΐου 2021

ΓΔ: 888,64 -6,06 (-0,68 %)

Τζίρος: 23,70 εκατ. €   RT

Αθ. Τσακρής: Στην κορύφωση της πανδημίας μπορεί να φτάσαμε τα 100.000 κρούσματα

Αθ. Τσακρής: Στην κορύφωση της πανδημίας μπορεί να φτάσαμε τα 100.000 κρούσματα

Είναι ακόμη χιλιάδες τα ενεργά κρούσματα κορονοϊού στην κοινότητα, ανέφερε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αθανάσιος Τσακρής σημειώνοντας ότι στην κορύφωση της επιδημίας στη χώρα μας, τα ενεργά κρούσματα πιθανόν ήταν περισσότερα από 100.000 με αποτέλεσμα, να συνεχίζεται έως και σήμερα η διασπορά στο οικογενειακό περιβάλλον.

Μιλώντας στο «Θέμα 104,6» το μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων υπουργείου Υγείας, ανέφερε ότι πλέον ο αριθμός έχει μειωθεί, αλλά όχι στον βαθμό που θα ήθελαν οι επιστήμονες και πρόσθεσε πως «η πανδημία συνεχίζεται παρά το ελαφρύ lockdown», εξηγώντας ότι αυτό γίνεται γιατί έχει να κάνει με τα στοιχεία της επιδημίας και της διασποράς της και όχι επειδή δεν είναι αποτελεσματικά τα μέτρα». «Είναι κρίσιμο, όπως είπε, το θέμα των ελέγχων για να εντοπίζονται οι ασυμπτωματικοί φορείς», σημείωσε.

Αναφερόμενος στην αύξηση του φορτίου από το καλοκαίρι λόγο των μετακινήσεων αλλά και του τουρισμού, ανέφερε ότι «η Ευρώπη δεν υπολόγισε τη δυναμικότητα του δεύτερου κύματος», ενώ μίλησε για τις κλιματικές συνθήκες και τις χαμηλές θερμοκρασίες που ευνοούν τη διασπορά του ιού. Όπως είπε, το κύριο χαρακτηριστικό του ιού είναι η υψηλή μεταδοτικότητα του.

Στην ερώτηση αν πράγματι κατά τη γνώμη του, βιάστηκαν οι Βρετανοί να ξεκινήσουν τους εμβολιασμούς, ο κ. Τσακρής ήταν επιφυλακτικός  απαντώντας ότι είναι σχετικό, διότι είναι μια πανδημία που εξελίσσεται. Παράλληλα, είπε πως παραμένουν κάποια ερωτήματα για το εμβόλιο. 

«Διαμορφώνεται μια επιβεβλημένη ανάγκη εμβολιασμού σε όλο τον πλανήτη», πρόσθεσε, ώστε να περιοριστεί η πανδημία.