ΓΔ: 910,21 -1,21 (-0,13 %)

Τζίρος: 93,24 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2014η
Παρασκευή, 7 Μαΐου 2021

ΓΔ: 910,21 -1,21 (-0,13 %)

Τζίρος: 93,24 εκατ. €   RT

Αθ. Λινού: Ίσως έχουμε πολλά παραπάνω κρούσματα του αφρικανικού στελέχους

Αθ. Λινού: Ίσως έχουμε πολλά παραπάνω κρούσματα του αφρικανικού στελέχους

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού, τόνισε σε σημερινές της δηλώσεις ότι υπάρχει το σοβαρό ενδεχόμενο να υπάρχουν πολλά παραπάνω κρούσματα του αφρικανικού στελέχους του ιού, από τη στιγμή που δε γνωρίζουμε πώς μπήκε στη χώρα το νέο στέλεχος.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, η καθηγήτρια Λινού επισήμανε παράλληλα πως «πρέπει να γίνουν περισσότερες εξετάσεις για να διαπιστωθεί ποια μετάλλαξη του ιού υπάρχει και παράλληλα τεστ στους εκπαιδευτικούς». Αυτά είναι, σύμφωνα με την καθηγήτρια, που πρέπει να «επισπευσθούν ώστε να μείνουν ανοιχτά τα σχολεία». «Το ότι δεν ξέρουμε πώς μπήκε στη χώρα ο μεταλλαγμένος αφρικανικός ιός, σημαίνει ότι έχουμε πολλά παραπάνω κρούσματα», εκτίμησε η Αθ. Λινού.

Ειδικότερα για το άνοιγμα των σχολείων, χαρακτήρισε τη διαδικασία «δύσκολη εξίσωση και δύσκολη απόφαση» καθώς «ήταν μεγάλο το διάστημα που τα παιδιά ήταν εκτός σχολείου, ενώ παντού στον κόσμο φαίνεται πως αυξάνεται η ενδοοικογενειακή βία και οι ψυχικές διαταραχές».

Τόνισε επίσης ότι «εκείνο που πρέπει να βελτιωθεί είναι οι συνθήκες στα σχολεία» και εξήγησε ότι αναφέρεται σε ψυχολογική στήριξη, αλλά και περισσότερο χώρο για αποσυμφόρηση, από τους Δήμους ή ακόμα και από τους γονείς να γίνει προσπάθεια για λιγότερο συγχρωτισμό. Εν κατακλείδι, δήλωσε «επιφυλακτική» για το άνοιγμα των σχολείων.

Σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων σε συνάρτηση με τις μεταλλάξεις του ιού, η καθηγήτρια είπε πως τα εμβόλια της Pfizer και της Μoderna, σύμφωνα με τις περιορισμένες πληροφορίες που υπάρχουν, είναι 50% αποτελεσματικά στις μεταλλάξεις. «Όμως επειδή υπάρχουν εμβόλια, δεν αντιμετωπίζουμε πρόβλημα. Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εξασφαλίσουμε περισσότερα εμβόλια» συμπλήρωσε.

Αναφέρθηκε ειδικότερα στο γεγονός ότι πρώτη η Γερμανία και έπειτα η Ιταλία δε χορηγούν το εμβόλιο της AstraZeneca σε πολίτες άνω των 65 και 55 ετών αντίστοιχα, εξηγώντας ότι αυτή η εξέλιξη έχει να κάνει με την αποτελεσματικότητά του και όχι με τις τυχόν παρενέργειες.«Το πρόβλημα είναι ο τρόπος που σχεδιάστηκε το εμβόλιο της AstraZeneca και υπολόγισαν ότι είναι το ίδιο αποτελεσματικό σε όλες τις ηλικίες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο ερώτημα γιατί αντί για φάρμακα χορηγείται εμβόλιο για την αποτροπή των χειρότερων, το μέλος της Επιτροπής διευκρίνισε ότι φάρμακα όπως τα μονοκλωνικά και η κολχικίνη δεν έχουν ακόμα δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και γι’ αυτό δεν είναι δυνατόν να χορηγηθούν ευρέως. «Πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η επιστημονική έρευνα», επεσήμανε.