Αθ. Λινού: Ιδανικό θα είναι να φτάσουμε τα 1500 κρούσματα ημερησίως τέλη Νοεμβρίου

Αθ. Λινού: Ιδανικό θα είναι να φτάσουμε τα 1500 κρούσματα ημερησίως τέλη Νοεμβρίου

Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη καμπή, επισήμανε μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 η καθηγήτρια επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Αθηνά Λινού, η οποία εμφανίστηκε επιφυλακτική στο αν αρκούν 3 βδομάδες για να βγούμε από το lockdown.

Ταυτόχρονα, η κ. Λινού εκτίμησε πως επιστημονικά μέχρι το τέλος του μήνα θα μπορούσαν τα κρούσματα να σταθεροποιηθούν στα 1500. Η απόφαση για το αν θα βγούμε και πότε όμως είναι πολιτική, συμπλήρωσε.

Η κ. Λινού τόνισε, επίσης, τη μέγιστη ανάγκη να γίνεται ένας τυχαίος δειγματοληπτικός έλεγχος στον πληθυσμό, ώστε να υπάρξει μια σαφής εικόνα της διασποράς στην κοινότητα, καθώς σύμφωνα με τα λεγόμενά της, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει μια σαφή εικόνα για τα πραγματικά ενεργά κρούσματα.

Επιπροσθέτως, στη χώρα μας υπάρχουν και ασυμπτωματικοί ασθενείς που είναι μεταδοτικοί. Όπως δείχνουν μελέτες, τα πραγματικά κρούσματα κυμαίνονται 6 με 26 φορές περισσότερα από ότι είναι ο αριθμός τους ημερησίως.

Η κ. Λινού αναφέρθηκε και στα σχολεία σημειώνοντας ότι, όπως έγινε γνωστό, δεν υπήρξε ομοφωνία των απόψεων για το άνοιγμα των σχολείων διότι ακόμη δεν υπάρχουν αρκετές μελέτες επ' αυτού. Όμως, δεδομένο είναι όπως είπε ότι οι τάξεις θα έπρεπε να έχουν αποσυμφορηθεί και να μην είναι 25 μαθητές μαζί και επιπλέον να υπάρξει μια πρόβλεψη ώστε να μη συνωστίζονται και οι κηδεμόνες των παιδιών έξω από τα σχολεία, όταν σχολάνε. Επίσης, θα μπορούσε να γίνεται σε διαφορετικό ωράριο το σχόλασμα της κάθε τάξης ώστε να διορθωθεί αυτό, σημείωσε.