Αθ. Εξαδάκτυλος: Ξεπερνούμε το δεύτερο κύμα, δεν το ξεπεράσαμε

Αθ. Εξαδάκτυλος: Ξεπερνούμε το δεύτερο κύμα, δεν το ξεπεράσαμε

«Μπορούμε να πούμε μετά βεβαιότητας ότι ξεπερνούμε το δεύτερο κύμα, δεν το έχουμε ξεπεράσει» σημείωσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, για την επαναλειτουργία μεγάλου μέρους της αγοράς.

«Έχουμε υποβληθεί σε 72 ημερών εγκλεισμό, ελαφρύτερο ή βαρύτερο κατά περιόδους, έχουμε τα αντιρροπιστικά μέτρα της εβδομάδας 2 –10 Ιανουαρίου που έχουν εξισορροπήσει την όποια επίδραση υπήρξε από τη χαλάρωση της χριστουγεννιάτικης περιόδου, και τώρα είμαστε στη φάση που μπορούμε να κάνουμε το αναγκαίο, λογικό και προσεκτικό βήμα» είπε. 

Ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε για τα Γυμνάσια και Λύκεια ότι «πιθανώς τα επόμενα βήματα να μη γίνουν με τη συχνότητα που έγιναν τα δύο πρώτα, να μην έχουν απόσταση μιας εβδομάδας, να χρειαστεί περισσότερος χρόνος». «Δεν έχει τεθεί στη συζήτηση η εστίαση ακόμα. Κάνουμε τα απολύτως αναγκαία βήματα, δεν μας δίνουν άλλη δυνατότητα τα δεδομένα» υπογράμμισε.

Όπως επισήμανε, η επιτροπή αποφάσισε ένα βήμα, με σχετική πάντοτε ασφάλεια. «Το δίωρο πρέπει να καταναλώνεται για πραγματικές αγορές, δεν είναι ευκαιρία για βόλτα ή για συναντήσεις, δεν πρέπει να δούμε εικόνες κοσμοσυρροής στους δρόμους». «Και με το δίωρο και με τον αριθμό των ανθρώπων ανά τετραγωνικό διασφαλίζεται ότι δεν θα υπάρχει κοσμοσυρροή» τόνισε. Αν παρατηρηθούν όμως τέτοια φαινόμενα, πρόσθεσε, έχουμε τη διαβεβαίωση ότι θα υπάρχει επέμβαση, ήταν κύρια σημεία που συνετέλεσαν στο να δώσει τη θετική εισήγηση η επιτροπή. 

Ερωτηθείς εάν εννοεί αστυνόμευση και μετά εκ νέου κλείσιμο, ο κ. Εξαδάκτυλος αποσαφήνισε «ότι πρώτα θα υπάρξει προσπάθεια τήρησης των μέτρων, κι αν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε ενδεχομένως να εισηγηθούμε να επανέλθουν προς τα πίσω. «Εμείς θέλουμε τα βήματα να γίνονται προς τα εμπρός» σχολίασε πάντως. 

«"Ανάγκα και Θεοί πείθονται"… Αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη ανάγκη για την οικονομία, έχουμε περίπου 72 μέρες σε λοκντάουν, και είναι αναγκαίο να αποκατασταθεί το εισόδημα των νοικοκυριών… Αυτή είναι η πραγματικότητα» εξήγησε ο πρόεδρος του ΠΙΣ. 

«Είδαμε ότι το click away δεν είχε ιδιαίτερη επιβάρυνση, όταν εφαρμόστηκε από 14 Δεκεμβρίου έως την 1η Ιανουαρίου, και κατά συνέπεια είμαστε σε κατάσταση που επιτρέπει και μπορούμε να κάνουμε αυτό το βήμα μεθαύριο» πρόσθεσε. 

Ο κ. Εξαδάκτυλος ξεκαθάρισε πάντως ότι δεν έχει εκλείψει ο κίνδυνος, υπάρχει μαζί μας, και ενδεχομένως να αυξηθεί στο μέλλον, αλλά και η φτώχεια συνιστά κίνδυνο που πρέπει να συνυπολογιστεί. «Ο κίνδυνος θα εκλείψει όταν εξαφανιστεί η πανδημία, ή όταν εμβολιαστούμε όλοι, αν δεν λάβουμε μέχρι τότε λελογισμένα ρίσκα και μείνουμε κλεισμένοι μέχρι να εξαλειφθεί παντελώς ο κίνδυνος άλλοι κίνδυνοι εξίσου ή και χειρότεροι μπορεί να τον αντικαταστήσουν» δήλωσε δε.