ΓΔ: 898,63 -6,68 (-0,74 %)

Τζίρος: 98,36 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1994η
Σάββατο, 17 Απριλίου 2021

ΓΔ: 898,63 -6,68 (-0,74 %)

Τζίρος: 98,36 εκατ. €   RT

Αθ. Εξαδάκτυλος: Σε κάποιες περιοχές η μετάλλαξη του κορονοϊού φτάνει στο 90%

Αθ. Εξαδάκτυλος: Σε κάποιες περιοχές η μετάλλαξη του κορονοϊού φτάνει στο 90%

Την θέση ότι «είναι θέμα χρόνου ο ιός που μεταδίδεται ταχύτερα να αντικαταστήσει τον άλλο που είναι βραδύτερος» διατύπωσε σε σημερινές του δηλώσεις ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

«Σε ορισμένες περιοχές η μετάλλαξη έχει επικρατήσει στο 90% σε άλλες περιοχές από το 40% πριν μια εβδομάδα τώρα είναι στο 60%» δήλωσε ο κ. Εξαδάκτυλος στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι. «Χρειάζεται τήρηση των μέτρων, σωστή και καθολική χρήση της μάσκας, τις επόμενες ήμερες η πίεση στο ΕΣΥ θα αυξηθεί με περισσότερες εισαγωγές και διασωληνώσεις».

«Θα είναι ταχύτερη η μετάδοση λόγω των μεταλλάξεων. Θα είναι το τελευταίο που θα αναστραφεί αυτό» σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΙΣ. Ωστόσο, «πρέπει να κάνουμε μια προσπάθεια ακόμα» υπογράμμισε. 

Στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό μίλησε και το μέλος της επιτροπής, λοιμωξιολόγος Ιωάννα Παυλοπούλου, η οποία ξεκαθάρισε ότι οι εμβολιασμένοι δεν πρέπει να νομίζουν ότι είναι απρόσβλητοι από τον κορωνοϊό. 

«Δεν πρέπει να ξεθαρρεύουμε, ούτε οι εμβολιασμένοι... Πρέπει να τηρούν τα μέτρα κι αυτοί μέχρι να εμβολιαστεί μεγάλο ποσοστό των συνανθρώπων μας. Κανένα εμβόλιο δεν είναι 100% αποτελεσματικό. Όταν ένας εμβολιασμένος βρίσκεται σε κοινότητα που κυκλοφορεί υψηλό ιικό φορτίο μειώνεται και η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού του ιδίου» εξήγησε η κ. Παυλοπούλου. 

Σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca η καθηγήτρια ανέφερε ότι «εξετάζουμε σοβαρά τον εμβολιασμό και στους άνω των 65, έχουμε αρκετά αισιόδοξα δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότερα του εμβολίου και στις μεγαλύτερες ηλικίες». 

«Περί τα τέλη της άνοιξης πιστεύω ότι μεγάλο ποσοστό θα είναι εμβολιασμένο κυρίως όσοι έχουν ευαλωτότητα λόγω ηλικίας ή υποκείμενου νοσήματος. Αρχές του καλοκαιριού θα είμαστε αρκετά καλύτερα και από πλευράς κάλυψης και από πλευράς δόσεων εμβολίων» υπογράμμισε η κ. Παυλοπούλου.