Αθ. Εξαδάκτυλος: Δεν αντέχεται ταυτόχρονο άνοιγμα σχολείων – λιανεμπορίου

Αθ. Εξαδάκτυλος: Δεν αντέχεται ταυτόχρονο άνοιγμα σχολείων – λιανεμπορίου

«Δεν αντέχεται αυτή τη στιγμή άνοιγμα σχολείων και λιανεμπορίου μαζί. Δεν ξέρω αν ένα από τα δύο θα μπορέσει να ανοίξει. Ξεκάθαρα, πάντως, δεν πρέπει να ανοίξουν και τα δύο μαζί», τόνισε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στον σχεδιασμό για σταδιακό άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας, μιλώντας στο Mega, ο κ. Εξαδάκτυλος εξέφρασε την αβεβαιότητά του για το αν στις 22 ή στις 29 του μήνα είναι η σωστή ημερομηνία να ανοίξει το λιανεμπόριο και σημείωσε ότι «η εξίσωση είναι δύσκολη, θα πω τη γνώμη μου αύριο στην επιτροπή» για να προσθέσει πως καλό θα είναι οι γνώμες να μην ακούγονται δημοσίως.

Ωστόσο επισήμανε πως βλέπουμε ότι η πανδημία δυστυχώς επεκτείνεται, δε σταθεροποιείται και θα πρέπει να δούμε αν τα μέτρα τηρούνται, καθώς η απλή λήψη των μέτρων δεν φέρνει αποτέλεσμα.

Αναφορικά με το θέμα της επίταξης γιατρών του ιδιωτικού τομέα τόνισε ότι «δεν έχω πλήρη ενημέρωση για το τι γίνεται με τους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα, για τους οποίους μίλησε ο κ. Κικίλιας για επίταξη» και πρόσθεσε ότι επειδή είμαστε σε μια φάση με μεγάλη δυσκολία, ας ελπίσουμε ότι θα αποφευχθεί η εκπλήρωση του τελεσιγράφου.

«Το ζητούμενο είναι το πόσοι ιδιώτες γιατροί μπορούν να προσφέρουν, και οι οποίοι δεν έχουν ήδη σημεία στα οποία εργάζονται προσφέροντας. Το θέμα είναι πώς θα φροντίσουμε να μην προέλθει ζημία με αυτή την κίνηση. Δεν γνωρίζω πόσοι είναι οι γιατροί που μπορούν να επιταχθούν. Αν όλα τα κρεβάτια της χώρας γεμίσουν με ασθενείς με κορονοϊό, ιδιωτικά και δημόσια, τότε άλλες παθήσεις θα δημιουργήσουν προβλήματα. Δεν είναι απλό να πάρουμε όλα τα κρεβάτια που έχει η χώρα και να τα κάνουμε covid. Ήδη παίρνουν ιδιωτικά νοσοκομεία non covid περιστατικά», συνέχισε στο ίδιο θέμα.

«Δεν υπήρχε απροθυμία των ιδιωτών γιατρών, ούτε το Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη. Εμείς γνωρίζουμε ότι γιατροί είχαν δηλώσει ότι είναι διαθέσιμοι και δεν μπορούσαν να απορροφηθούν στο σύστημα. Στη Θεσσαλονίκη ακόμα και σήμερα διακομίζονται ασθενείς με άλλες παθήσεις από το κρατικό σύστημα στον ιδιωτικό τομέα», εξήγησε ο κ. Εξαδάκτυλος.