7ος χρόνος, ημέρα 2093η
Κυριακή, 25 Ιουλίου 2021

Αθ. Εξαδάκτυλος: Από την αρχή ο εμβολιασμός έπρεπε να είναι υποχρεωτικός

Αθ. Εξαδάκτυλος: Από την αρχή ο εμβολιασμός έπρεπε να είναι υποχρεωτικός

Τον κώδωνα του κινδύνου για την  αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας κατά του κορονοϊού έκρουσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, σημειώνοντας ότι για πρώτη φορά χθες οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ήταν περισσότερες από τα εξιτήρια, όταν το προηγούμενο διάστημα συνέβαινε το αντίστροφο.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο  πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, σχολίασε και την αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα σε ορισμένες περιοχές, επισήμανε ότι αν το ιικό φορτίο σταθεροποιηθεί και δε συνεχίσει να αυξάνεται, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αν συνεχίσει να αυξάνεται, προφανώς και θα δώσει κρούσματα.  

«Δεν πρέπει να χαλαρώσουμε. Η πανδημία δεν είναι πίσω μας. Το όποιο άνοιγμα γίνεται, πρέπει να γίνεται με αυστηρότατη τήρηση των μέτρων, με πολλή μεγάλη προσοχή κι έχοντας συνεχώς στη σκέψη μας ότι το πρόβλημα είναι εδώ», δήλωσε χαρακτηριστικά.  

Σχετικά με τις μεταλλάξεις, τόνισε ότι αυτή τη στιγμή κυριαρχεί η βρετανική και δε φαίνεται να υπάρχει κάποια άλλη που να μπορέσει να την εκτοπίσει, προσθέτοντας ότι εάν έρθει η ινδική μετάλλαξη στη χώρα μας,  που κινείται ταχύτερα, τότε θα έχουμε πρόβλημα. 

Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση για υποχρεωτικό εμβολιασμό της ΕΜΑΚ, δήλωσε ότι ο εμβολιασμός από την αρχή θα έπρεπε να είναι υποχρεωτικός και ότι η Ευρώπη έπρεπε να δείξει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στο συγκεκριμένο ζήτημα.

«Η υποχρεωτικότητα δεν είναι κάτι καινοφανές. Οι εργαζόμενοι στις κουζίνες των εστιατορίων εδώ και χρόνια έχουν την υποχρέωση να είναι εμβολιασμένοι για ηπατίτιδα. Τα παιδιά στα σχολεία εδώ και χρόνια είναι υποχρεωμένα να είναι εμβολιασμένα για όλες τις παιδικές ασθένειες. Στην προκειμένη περίπτωση, από την αρχή υπάρχει μια διστακτικότητα. Έπρεπε από την αρχή ο εμβολιασμός για τον κορονοϊό να είναι υποχρεωτικός», ανέφερε.  

Πρόσθεσε δε ότι η απόφαση της ΕΜΑΚ για υποχρεωτικό εμβολιασμό έχει μια σαφέστατη λογική, αλλά εδώ και πολύ καιρό είμαστε σε μια διχογνωμία στο προς τα πού να προχωρήσουμε.

Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος σημείωσε ότι τους εμβολιασμούς τους αντιμετωπίζουμε με μια διστακτικότητα, περνάμε μια πανδημία και μια παγκόσμια αναστάτωση μέσα από fake news, τα οποία ανεξέλεγκτα διασπείρονται περισσότερο από τις σοβαρές πληροφορίες. «Από την αρχή υπάρχει αμφισβήτηση των πάντων. Υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ακόμα και ότι δεν υπάρχει ιός», τόνισε

Επιπλέον, πρόσθεσε, «τα εμβόλια σε όλο τον πλανήτη έχουν ένα πρόβλημα το τελευταίο χρονικό διάστημα, καθώς έχουν πέσει θύματα της επιτυχίας τους. Οι άνθρωποι πίστεψαν και διακίνησαν την ανευθυνότητα ότι τα εμβόλια δεν έχουν χρησιμότητα και δημιουργούν προβλήματα».