AstraZeneca: Κλινικές δοκιμές φάσης 3 στις ΗΠΑ για το εμβόλιο κατά του Covid-19

AstraZeneca: Κλινικές δοκιμές φάσης 3 στις ΗΠΑ για το εμβόλιο κατά του Covid-19

Η φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι αρχίζει να συγκεντρώνει εθελοντές για κλινικές δοκιμές φάσης ΙΙΙ σε 30.000 άτομα στις ΗΠΑ, για τo εμβόλιο που αναπτύσσει κατά του κορονοϊού.

Οι συμμετέχοντες θα λάβουν είτε δύο δόσεις του πειραματικού εμβολίου, που φέρει την ονομασία AZD1222, με χρονική απόσταση τεσσάρων εβδομάδων, είτε εικονικό φάρμακο.

Οι κλινικές δοκιμές πραγματοποιούνται με χρηματοδότηση της αμερικανικής κυβέρνησης στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ταχύτητα του φωτός», που έχει στόχο να επιταχύνει την ανάπτυξη, παραγωγή και διανομή εμβολίων και θεραπειών κατά του Covid-19.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει ότι ένα εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού θα μπορούσε να είναι διαθέσιμο πριν τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, πολύ νωρίτερα από τις εκτιμήσεις των ειδικών.

Η AstraZeneca, που αναπτύσσει το εμβόλιό της σε συνεργασία με ερευνητές του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, αλλά και η Pfizer που συνεργάζεται με την BioNTech, έχουν ανακοινώσει ότι μέχρι τον Οκτώβριο θα έχουν στη διάθεσή τους τα απαραίτητα δεδομένα που θα επιτρέψουν την κατεπείγουσα έγκριση των εμβολίων τους στις ΗΠΑ.

Το πειραματικό εμβόλιο της  AstraZeneca βρίσκεται ήδη στη φάση κλινικών δοκιμών τελικού σταδίου στην Βρετανία, την Βραζιλία και τη Νότια Αφρική, ενώ αναμένεται να ξεκινήσουν δοκιμές στην Ιαπωνία και τη Ρωσία. Συνολικά, στις κλινικές δοκιμές θα συμμετέχουν περίπου 50.000 εθελοντές.

Οι κλινικές δοκιμές στις ΗΠΑ θα αξιολογήσουν το αν το εμβόλιο μπορεί να αποτρέψει τη μόλυνση με Covid-19 ή την εμφάνιση σοβαρών συμπτωμάτων, σύμφωνα με την ανακοίνωση των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Την ίδια στιγμή, η φαρμακοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι επεκτείνει την προηγούμενη συμφωνία της με την εταιρεία Oxford Biomedica για τη μαζική παραγωγή του εμβολίου ενόψει της πιθανής έγκρισής του με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στις ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, η AstraZeneca στο πλαίσιο της νέας 18μηνης συμφωνίας θα πληρώσει 15 εκατ. δολάρια για να δεσμεύσει παραγωγική ικανότητα στις εγκαταστάσεις της Oxford Biomedica και 35 εκατ. δολάρια επιπλέον έως το τέλος του 2021.