Aston Martin Valhalla: ένα απόλυτο υβριδικό supercar για ανόθευτη εμπειρία οδήγησης

Aston Martin Valhalla: ένα απόλυτο υβριδικό supercar για ανόθευτη εμπειρία οδήγησης

Η Aston Martin κάνει ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός στην πορεία του μετασχηματισμού της, αποφασίζοντας να οδηγήσει το πρωτότυπο Valhalla στην γραμμή παραγωγής. Η Aston Martin Valhalla είναι ένα υβριδικό supercar 950 ίππων, με κινητήρα στο κέντρο, δίδυμους ηλεκτροκινητήρες, οκτατάχυτο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη, αλλά και ενεργή αεροδυναμική που παράγει έως 600 κιλά αρνητικής άντωσης εκτοξεύοντας στα ύψη την ευστάθεια του οχήματος, επικεντρωμένο αποκλειστικά στον οδηγό.

H Valhalla είναι το πιο φρέσκο και ταυτοχρόνως πιο σημαντικό προϊόν της στρατηγικής “Project Horizon” της Aston Martin, μέχρι σήμερα. Πρόκειται για ένα μοντέλο που θα διευρύνει τη γκάμα της Aston Martin ώστε αυτή να αντικατοπτρίζει καλύτερα την παρουσία της εταιρίας στη Φόρμουλα 1, θέτοντας τα υψηλότερα πρότυπα στην κατηγορία στον τομέα της απόδοσης, των δυναμικών χαρακτηριστικών και της οδηγικής απόλαυσης και θα ηγηθεί της μετάβασης από τους κινητήρες εσωτερικής καύσης αρχικά σε υβριδικά και στη συνέχεια σε πλήρως ηλεκτρικά συστήματα κίνησης.

Αξιοποιώντας την πλούσια εμπειρία της Aston Martin, η Valhalla διαθέτει σασί, αναρτήσεις, αεροδυναμική και ηλεκτρονικά συστήματα που ενσωματώνουν τεχνολογία της Φόρμουλα 1, αλλά και μια ενδιαφέρουσα υβριδική τεχνολογία κινητήρα στην «καρδιά» της, αποτελώντας με τον τρόπο αυτό μια τρομερή τεχνολογική βιτρίνα.

Προσφέροντας υψηλή ακρίβεια στον χειρισμό της, τεράστια επίπεδα αρνητικής άντωσης και ένα συναρπαστικό μείγμα στιγμιαίας «ηλεκτρικής» ροπής συνδυασμένη με την εντυπωσιακή απόδοση ενός V8 κινητήρα, η Valhalla αντιπροσωπεύει την ακατέργαστη συγκίνηση για τον οδηγό που συνδυάζεται με τις υβριδικές επιδόσεις μιας νέας εποχής. Ως εκ τούτου, η Valhalla βρίσκεται στην πρώτη γραμμή ως ένας αυθεντικό σπορ αυτοκίνητο επόμενης γενιάς της Aston Martin, σχεδιασμένο γύρω από τον οδηγό και κατασκευασμένο για τον οδηγό!

Η Valhalla, λοιπόν, αντιπροσωπεύει έναν νέο ορισμό του τι εστί Aston Martin. Με ένα ηλεκτροκινητήρα 950 ίππων τοποθετημένο στο κέντρο του κατασκευασμένου από ανθρακονήματα αμαξώματος και αεροδυναμική που διαμορφώθηκε με βάση την φιλοσοφία που πρωτοεμφανίστηκε στην επαναστατική Aston Martin Valkyrie, η Valhalla προσφέρει την τέλεια ισορροπία μεταξύ της απόδοσης ενός υπερ-αυτοκινήτου και του προηγμένου συστήματος κίνησης, των μοναδικών δυναμικών χαρακτηριστικών και των μοναδικά εξελιγμένων υλικών κατασκευής προκειμένου να επαναπροσδιορίσει την έννοια του supercar.

Στην «καρδιά» της Valhalla βρίσκεται ένα ολοκαίνουργιο plug in hybrid σύστημα κίνησης (είναι δηλαδή η νέα Aston Martin ένα «επαναφορτιζόμενο» PHEV όχημα), με τρεις κινητήρες: έναν 4,0 λίτρων βενζινοκινητήρα με διπλό τούρμπο που αποδίδει 750 PS στις 7200 στροφές/λεπτό, κινεί αποκλειστικά τους πίσω τροχούς και είναι και ο πιο προηγμένος V8 που έχει τοποθετηθεί ποτέ σε μια Aston Martin, και ένα ηλεκτρικό σύστημα κίνησης 150 kW (204 PS) / 400V με δύο ηλεκτροκινητήρες (έναν στον εμπρός και έναν στον πίσω άξονα). O συνδυασμός τους δημιουργεί τελικά ένα υβριδικό σύστημα με μετάδοση κίνησης σε όλους τους τροχούς, συνολικής ισχύος 950 PS.

Κινούμενη αποκλειστικά με την ενέργεια της μπαταρίας της, η Valhalla μπορεί να κινηθεί αξιοποιώντας μόνο τον εμπρός ηλεκτροκινητήρα για 15 χιλιόμετρα και να αναπτύξει μέγιστη ταχύτητα έως 130 km/h. Ενώ αξιοποιώντας το σύνολο της ισχύος της, δηλαδή και τους 950 ίππους της, η Valhalla μπορεί να φτάσει χωρίς πρόβλημα την τελική ταχύτητα των 330 km/h αφού προηγουμένως έχει καταφέρει να πραγματοποιήσει το 0-100 km/h σε μόλις 2,5 δευτερόλεπτα! Απόδειξη, τώρα, των συνολικών δυνατοτήτων της αποτελεί ο εντυπωσιακός χρόνος γύρου πίστας στο Nürburgring Nordschleife που περιορίζεται στα 6’30’’. Ενώ, για την ιστορία πρέπει να αναφέρουμε ότι οι προβλεπόμενες από τις προδιαγραφές (WLTP) εκπομπές CO2 είναι χαμηλότερες των 200 g/km.

Η Valhalla, τέλος, σηματοδοτεί σύμφωνα με τον CEO της Aston Martin – και ταυτοχρόνως μηχανικό - Tobias Moers, τη στιγμή που η εταιρία πραγματοποιεί τις υποσχέσεις της: «Η διατήρηση της ουσίας ενός εξαιρετικού πρωτότυπου αυτοκινήτου είναι ζωτικής σημασίας όταν αντιμετωπίζουμε την πρόκληση να το φέρουμε στην παραγωγή. Με τη Valhalla όχι μόνο παραμείναμε πιστοί στη δέσμευσή μας να κατασκευάσουμε ένα supercar διεθνούς εμβέλειας, αλλά έχουμε ξεπεράσει τους αρχικούς μας στόχους. Το αποτέλεσμα είναι μια μηχανή ανόθευτης οδήγησης – μια κατασκευή που βρίσκεται στην αιχμή της απόδοσης και της τεχνολογίας, αλλά επιτρέπει στον οδηγό να νιώσει το συναίσθημα και τη συγκίνηση του πλήρους ελέγχου του αυτοκινήτου.»