Ασπιρίνες για τους βαριά ασθενούντες

Ασπιρίνες για τους βαριά ασθενούντες

Ασπιρίνες για βαριά ασθενείς, χαρακτηρίζουν άνθρωποι της οικονομίας την χθεσινή απόφαση στο Eurogroup ότι τα δάνεια του ESM (240 δισ ευρώ) θα χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν αποκλειστικά άμεσες και έμμεσες υγειονομικές δαπάνες. Ακριβώς επειδή το επίσημο ανακοινωθέν δεν διευκρινίζει το τι ακριβώς συνιστά ο όρος “έμμεσες” δαπάνες, το πιθανότερο είναι πως επελέγη, προκειμένου με μια διασταλτική ερμηνεία να μείνουν ικανοποιημένοι οι πάντες, τόσο οι “σκληροί Ολλανδοί, όσο και οι Ιταλοί αλλά και οι χώρες του Νότου, που ζητούν κεφάλαια για να στηρίξουν όρθιες τις οικονομίες τους.

Κάποιος θα μπορούσε να θεωρήσει τα παραπάνω μια αρχή, καθώς τα δάνεια του ESM – εκ των οποίων η Ελλάδα δικαιούται κάτι λιγότερο από 4 δισ ευρώ- είναι 10ετούς διάρκειας και με επιτόκιο λίγο πάνω από το μηδέν. Αν όμως χρειάστηκε τόσος καιρός για να συμφωνήσει το Eurogroup πως τα δάνεια του ESM “θα καλύψουν άμεσες και έμμεσες δαπάνες υγείας”, τότε θα μπορούσε να θεωρήσει κανείς ότι μέχρι να οριστικοποιηθεί το τελικό πακέτο στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας, μπορεί να έχει ψοφήσει ο γάιδαρος.

Δείγμα αυτής ακριβώς της προσέγγισης στο πρόβλημα είναι ότι ακόμη και οι λεπτομέρειες γύρω από το ποιες είναι οι άμεσες και έμμεσες υγειονομικές δαπάνες παραπέμφθηκαν για να εξειδικευθούν από εβδομάδα στην επόμενη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, της 15ης Μαίου. Και μπορεί η συμφωνία να μην έχει καμία αναφορά σε όρους και προυποθέσεις (πέραν του γεγονότος ότι τα δάνεια θα αφορούν την υγεία), ωστόσο το ποιος θα εποπτεύει τα κράτη-μέλη που θα λάβουν αυτά τα δάνεια, επίσης παραμένει θολό.

Εκείνο που “καίει” χώρες σαν την Ελλάδα και το οποίο επίσης δεν συζητήθηκε χθες, αφορά το περίφημο πρόγραμμα SURE για την στήριξη των θέσεων εργασίας. Τα κονδύλια είναι απαραίτητα για να στηριχθούν κλάδοι που καταρρέουν, όπως ο Τουρισμός των 700.000 εποχικών απασχολούμενων, αλλά και η εστίαση. Εκπρόσωποι των δύο κλάδων έχουν κάνει λόγο για απώλειες ακόμη και 250.000 θέσεων. Εννοείται ότι η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει να διεκδικήσει όσα περισσότερα κονδύλια της αναλογούν από το SURE, πατώντας πάνω στις δυσοίωνες προβλέψεις της ίδιας της Κομισιόν για ύφεση φέτος 9,7% και απώλεια 160.000 θέσεων εργασίας. Εκτός των παραπάνω εκκρεμεί επίσης η απόφαση για το πανευρωπαικό ταμείο εγγυήσεων από την Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων, όπως φυσικά και για το περίφημο Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο παραπέμπεται για μετά το καλοκαίρι.

Χθες λοιπόν έγινε ένα πρώτο βήμα. Όμως η ελληνική πλευρά, όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες αναμένουν αυτό το κρίσιμο δεύτερο βήμα, το οποίο κάποια στιγμή θα γίνει, ωστόσο το ερώτημα είναι πότε.