Ασπίδα μέτρων από Eurogroup για να περιοριστούν τα λουκέτα

Ασπίδα μέτρων από Eurogroup για να περιοριστούν τα λουκέτα

Τρόπους για την στοχευμένη ενίσχυση των επιχειρήσεων προκειμένου να περιοριστούν τα νέα λουκέτα και να συγκρατηθεί η νέα γενιά κόκκινων δανείων αναμένεται να αναζητήσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που θα πραγματοποιήσουν σήμερα, στη σκιά των δυσοίωνων προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία σε Έκθεση της προειδοποιεί για τον «κίνδυνο ξαφνικού θανάτου» χιλιάδων επιχειρήσεων στην περίπτωση που τα μέτρα στήριξης τα όποια ήδη έχουν κοστίσει 2,3 τρισ. ευρώ αποσυρθούν απότομα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη μελέτη της, η οποία θα αποτελέσει και τη βάση για την σημερινή συζήτηση του Eurogroup, εκτιμά ότι το 25% των επιχειρήσεων στην Ε.Ε χωρίς περαιτέρω κρατική βοήθεια και πρόσθετα δάνεια από τις τράπεζες, θα αντιμετώπιζαν έως το τέλος του 2020 σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας. 

Η κατάσταση θα ήταν ακόμη χειρότερη για την φερεγγυότητα των επιχειρήσεων, καθώς αν δεν είχαν ληφθεί εφαρμοστεί τα μορατόρια στην εξυπηρέτηση των δανειακών τους υποχρεώσεων, οι μισές σχεδόν (50%) από τις επιχειρήσεις που εντάχθηκαν στα προγράμματα αυτά θα είχαν ήδη κηρύξει χρεοκοπία από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Τα δάνεια σε ολόκληρη την ευρωζώνη που έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής της δόσης υπολογίζονται σε 580 δισ.ευρώ και περίπου τα 60% από αυτά αφορούν επιχειρηματικά δάνεια. Στην Ελλάδα τα δάνεια που έχουν βρίσκονται στο καθεστώς αυτό σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος ανέρχονται σε περίπου 18,4 δισ.ευρώ εκ των οποίων τα περίπου 8 δισ.ευρώ αφορούν σε επιχειρηματικά δάνεια. Τόσο οι εποπτικές αρχές όσο και οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε φοβούνται ότι με δεδομένη την ύφεση που επικρατεί τα δάνεια αυτά θα «κοκκινίσουν» μόλις λήξει η περίοδος χάριτος. Προκειμένου λοιπόν να αποφευχθεί το «σοκ» που θα επηρέαζε αρνητικά τις τράπεζες και θα «φρέναρε» την ανάκαμψη της οικονομίας αναζητούνται τρόποι σταδιακής απόσυρσης τους.

Ωστόσο με δεδομένο ότι αρκετά από τα μέτρα αυτά προκαλούν πρόσθετη επιβάρυνση στον Προϋπολογισμό (μόνο το 30% από το συνολικό λογαριασμο των 2,3 τρισ.ευρω αφορά σε κρατικές εγγυήσεις οι οποίες δεν επιβαρύνουν προς ώρας τουλάχιστον τα δημόσια οικονομικά), η κατεύθυνση που αναζητείται είναι πλέον η στοχευμένη βοήθεια. Έτσι είναι πολύ πιθανόν ότι τα όποια νέα μέτρα αποφασίσουν ή η μερική επέκταση των υφιστάμενων να μην έχει πλέον οριζόντιο χαρακτήρα. Αντιθέτως όλο και πιο συχνά στα επίσημα έγγραφα της Ε.Ε γίνεται λόγος για «βιώσιμες επιχειρήσεις». 

Τα πρόσθετα κριτήρια επιλεξιμότητας εκτιμάται ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν κατά κύριο λόγο σε μέτρα που αφορούν στον τραπεζικό δανεισμό. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο έγγραφο που θα συζητηθεί σήμερα αναγνωρίζει οι όποιες διευκολύνσεις έχουν παράσχει μέχρι στιγμής οι τράπεζες δεν έχουν επηρεάσει την κεφαλαιακή τους κατάσταση.

Υπογραμμίζει δε ότι σε γενικές γραμμές η κεφαλαιακή βάση των τραπεζών παραμένει ισχυρή. Ωστόσο εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για το τι μέλλει γενέσθαι μετά την απόσυρση των μέτρων, προεξοφλώντας ότι ένα μεγάλο κομμάτι από τα δάνεια αυτά αργά η γρήγορα θα οδηγηθούν σε καθυστέρηση. Στην Ελλάδα οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί θα προκύψει μία νέα γενιά κόκκινων δανείων 5 δισ.ευρω. Πιο απαισιόδοξη ωστόσο είναι η πρόβλεψη του διοικητή της ΤτΕ Γ. Στουρνάρα ο οποίος προβλέπει ότι η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα φτάσει τα 8 με 10 δισ.ευρώ. Για το λόγο αυτό έχει ζητήσει από τις διοικήσεις των τραπεζών  να πάρουν πρόσθετες προβλέψεις προκειμένου να καλυφθούν από το νέο κύμα αύξησης των κόκκινων δανείων. Ο ίδιος μάλιστα πρόσφατα υπογράμμισε την ανάγκη σταδιακής απόσυρσης των μέτρων  προκειμένου να αποφευχθεί το λεγόμενο cliff effect.