7ος χρόνος, ημέρα 2097η
Πέμπτη, 29 Ιουλίου 2021

«Ασκήσεις πανικού» σε μια μεσομακροπρόθεσμη ανοδική αγορά

«Ασκήσεις πανικού» σε μια μεσομακροπρόθεσμη ανοδική αγορά
Shutterstock

“Long covid +sell off “, ένα μείγμα που κατέγραψαν οι αγορές  αυτή την γκριζο-μαύρη Δευτέρα του Ιουλίου με την μετάλλαξη «Δέλτα» να πλανάται πάνω από τις αγορές, διεθνείς  αλλά και εγχώρια.  Επιπροσθέτως ήρθε και το πετρέλαιο να αποτυπώσει ισχυρές απώλειες – 7,70% στα  όρια των 66 δολαρίων  με τους Υπουργούς του ΟΠΕΚ να έχουν συμφωνήσει να ενισχύσουν τις προμήθειες πετρελαίου από τον Αύγουστο, για να κατεβάσουν τις τιμές, αναμένοντας την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

Τα στατιστικά στοιχεία της χθεσινής συνεδρίασης της χρηματιστηριακής αγοράς ήταν συντριπτικά υπέρ μιας γενικευμένης πτώσης, με τη συνεδρίαση να αφαιρεί 2,1 δις από την συνολική κεφαλαιοποίηση  και τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει χαμηλά τετραμήνου στις 833,16 μονάδες με απώλειες 3,88%.

Τα περισσότερα ερωτηματικά αφορούν την εξέλιξη της πανδημίας καθώς στις περισσότερες χώρες αίρονται τα περιοριστικά μέτρα με ταυτόχρονη όμως αύξηση των κρουσμάτων λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας της μετάλλαξης , μια άσκηση δύσκολη, καθώς με το υψηλό ποσοστό των εμβολιασθέντων  στον Δυτικό κόσμο συνυπάρχει και ένα ικανό ποσοστό ανεμβολίαστων που ενισχύει τις ανησυχίες για την ανοσία των πληθυσμών.

Οι αμφιβολίες επομένως  των επενδυτών για το αν η υπάρχουσα ανοδική αγορά μπορεί να έχει χαρακτηριστικά επαρκούς βιωσιμότητας  και αν πράγματι πτωτικές συνεδριάσεις μεγάλου μεγέθους αποτελούν κύριο χαρακτηριστικό των ανοδικών αγορών, παραμένουν.

Η απάντηση βρίσκεται και σε οικονομικούς παράγοντες,  με την επερχόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ να έχει ιδιαίτερη σημασία. Στα καθ’ ημάς μια σειρά γεγονότων όπως οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών,  οι συνεχόμενες εκδόσεις των επιχειρηματικών ομολόγων και η έκθεση της Fitch που επιβεβαίωσε την αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου, ανεβάζοντας τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη, έχουν ολοκληρωθεί.  

Κατά συνέπεια πριν καν μπορέσει να υιοθετηθεί ο όρος «λήξη συναγερμού» η αγορά θα έχει αναταράξεις,  χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο μεσομακροπρόθεσμος στόχος  που θα βασίζεται σε πραγματικά οικονομικά δεδομένα, από την ανάπτυξη, από τα τουριστικά στοιχεία σε σχέση με την περσινή χρονιά , από τα εταιρικά κέρδη, έχει απομακρυνθεί.

Όσον αφορά τον ιό,  επίσημα στοιχεία από το Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν ότι ο ιός γίνεται πιο μεταδοτικός αλλά λιγότερο θανατηφόρος με τα πιο πρόσφατα να δείχνουν τον CFR ( αναλογία θνησιμότητας των περιστατικών λοιμώξεων από τον SARS CoV 2)  μεταξύ του 0,2% και του 0,3% - σημαντικά χαμηλότερο από το 2% που είχε παρατηρηθεί με την παραλλαγή Άλφα. Ο οίκος Jefferies  επισημαίνει ότι  οι επενδυτές θα πρέπει να παρακολουθούν στενά αυτά τα δεδομένα και σε άλλες χώρες, καθώς αυτό θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια αλλαγή στην πανδημία και μια κίνηση στη μέτρηση του CFR και όχι μόνο των κρουσμάτων. 

Ο ίδιος οίκος αναρωτιέται , πώς θα μπορούσαμε να ορίσουμε το "τέλος" της πανδημίας.  Πολλοί από τους ειδικούς , έχουν επισημάνει ότι ο ιός SARS-CoV-2 πιθανότατα θα είναι μαζί μας για αρκετό χρονικό διάστημα, πράγμα που σημαίνει ότι η COVID-19 θα είναι κάτι με το οποίο όλοι θα μάθουμε να ζούμε. Έτσι, το τέλος της πανδημίας δεν "ορίζεται" ως το πότε θα εξαφανιστεί ο SARS-CoV-2, αλλά ένας καλύτερος ορισμός θα μπορούσε να είναι όταν η θνησιμότητα από την COVID-19 αρχίζει να μοιάζει με αυτήν της γρίπης σε ένα τυπικό έτος.

Οι εκτιμήσεις αυτές πρέπει να λαμβάνονται υπόψη από τους επενδυτές, ειδικά σε μια bull αγορά που κατά κύριο λόγο αυτήν την περίοδο τροφοδοτεί τις κινήσεις της με τα του ιού και πάντα θα βρίσκει ευκαιρίες απότομων πτώσεων που θα λειτουργούν ως «ασκήσεις πανικού» καθώς οι πιο έμπειροι επενδυτές περιμένουν χαμηλότερες τιμές προκειμένου να επανατοποθετηθούν. 

Η διαγραμματική εξέλιξη των δεικτών αποκτά ενδιαφέρον με την χθεσινή καθοδική κίνηση:

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ   ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ

Η καθοδική διαφυγή από το πλαγιοανοδικό κανάλι  R-R10  έγινε με «πάταγο» και με αυξημένο όγκο συναλλαγών με ταυτόχρονη καθοδική διάτρηση των 852 μονάδων, σημαντικό σημείο για την πορεία του δείκτη. Ο δείκτης βρίσκεται πλέον σε ένα πολύ σημαντικό επίπεδο στήριξης που είναι πιθανόν να δώσει αντίδραση και επανατοποθετήσεις. Το  επίπεδο αυτό ορίζεται  από την στήριξη των 827 μονάδων, την καθοδική κατερχόμενη Κ10 και τον εκθετικό κινητό μέσο όρο των 200 ημερών ( 820 μονάδες).  Θετική διαγραμματική εξέλιξη θα επανέλθει με την επαναφορά πάνω από τις 852 μονάδες και κυρίως πάνω από τις 868 μονάδες που θα δώσει την απαραίτητη ώθηση προς τις 900 μονάδες.

ΔΤΡ  ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ

Η καθοδική διαφυγή από την γραμμή τάσης R1, οδήγησε προς την στήριξη των 508 μονάδων, σημείο απ όπου διέρχεται και ο εκθετικός κινητός μέσος όρος των 200 ημερών.

Η «δαγκάνα» που συνθέτουν οι δυο κινητοί μέσοι όροι των 200 ημερών ( 476-510 μονάδες) και οι 470 μονάδες αποτελούν ένα πολύ ισχυρό επίπεδο στήριξης  που η πιθανότητα ενεργοποίησης αγοραστικών δυνάμεων είναι μεγάλη. Οι  539 μονάδες είναι το σημείο «κλειδί» για την πορεία του δείκτη, καθώς με υπέρβασή τους, ο δείκτης μπορεί να δρομολογήσει την επάνοδό του προς τα πρόσφατα υψηλά.