Ασία: Το δεύτερο κύμα κορονοϊού και η επιστροφή των lockdowns

Ασία: Το δεύτερο κύμα κορονοϊού και η επιστροφή των lockdowns

Οι ασιατικές χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού και κλείνουν ξανά, στην προσπάθεια να περιορίσουν τη διάδοση της ασθένειας, με την Αυστραλία να καταγράφει αύξηση ρεκόρ των κρουσμάτων και το Βιετνάμ να θέτει σε καραντίνα την πόλη του Ντανάν.

Στην Κίνα, τα κρούσματα που δεν αφορούν άτομα που φτάνουν στη χώρα από το εξωτερικό αυξάνονται, αγγίζοντας νούμερα αντίστοιχα με εκείνα που καταγράφονταν στις αρχές Μαρτίου.

Το Χονγκ Κονγκ αναμένεται να ανακοινώσει περαιτέρω μέτρα περιορισμού σήμερα, μεταξύ των οποίων η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους και το κλείσιμο των εστιατορίων, για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας.

Οι αρχές της Αυστραλίας προειδοποίησαν ότι το lockdown έξι εβδομάδων που έχει επιβληθεί σε περιοχές της πολιτείας της Βικτόρια είναι πιθανό να διαρκέσει περισσότερο, καθώς η χώρα κατέγραψε την μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση κρουσμάτων.

Το μεγαλύτερο μέρος της Αυστραλίας δεν επηρεάζεται, αλλά οι τοπικές εξάρσεις στις δύο πιο πυκνοκατοικημένες πολιτείες στα νοτιοανατολικά έχουν θορυβήσει τις αρχές που κάνουν ό, τι μπορούν για να εμποδίσουν ευρύτερη έξαρση σε εθνικό επίπεδο.

Στην Ιαπωνία, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι προτρέπει τις επιχειρήσεις να ενθαρρύνουν την τηλεργασία και θα ενισχύσει τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, διαπιστώνοντας αύξηση των κρουσμάτων μεταξύ εργαζομένων. Η αύξηση ρεκόρ που έχει καταγραφεί την προηγούμενη εβδομάδα κάνει τους ειδικούς να ανησυχούν ότι, παρόλο που αρχικά είχε αποφευχθεί η μαζική έξαρση, η Ιαπωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα δεύτερο κύμα.

Τοπικό lockdown επιβλήθηκε στην πόλη Ντανάν στο Βιετνάμ, που καταγράφει και πάλι κρούσματα για πρώτη φορά από τον Απρίλιο, ενώ νέες εστίες εξάπλωσης του ιού αντιμετωπίζουν και οι Φιλιππίνες, η Νότια Κορέα και η Ινδονησία.