Ασφαλιστική αγορά: Η μεγάλη πρόκληση της κλιματικής κρίσης

Ασφαλιστική αγορά: Η μεγάλη πρόκληση της κλιματικής κρίσης

 Η κλιματική κρίση είναι εδώ. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, έως την κακοκαιρία  «Μπάλλος» και τις πλημμύρες της περασμένης χρονιάς, το μήνυμα που εκπέμπεται είναι ένα: Τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι φυσικές καταστροφές αποτελούν κανονικότητα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η ασφαλιστική αγορά έρχεται να αντιμετωπίσει την κρίση και να συμβάλει στην ανακούφιση των πληγέντων.

Η ασφάλιση της ιδιωτικής περιουσίας αποτελεί μονόδρομο, καθώς με αυτό τον τρόπο μειώνονται οι ζημίες για τους ασφαλισμένους. Γενικότερα όμως ο ασφαλιστικός κλάδος κινείται προς την κατεύθυνση διαμόρφωσης ελκυστικών πακέτων έναντι των φυσικών καταστροφών, ενώ ήδη έχει στηρίξει ιδιώτες και επιχειρήσεις καλύπτοντας ζημιές εκατομμυρίων ευρώ.

Ο σημαντικός ρόλος των ασφαλιστικών εταιρειών ως αξιόπιστος μηχανισμός κάλυψης των οικονομικών επιπτώσεων που προκαλούν οι ζημιές από φυσικές καταστροφές αναδεικνύεται για άλλη μια φορά και μάλιστα παγκοσμίως.

 Η ελληνική ασφαλιστική αγορά  έως τον Σεπτέμβριο του 2020 έως το  Μάρτιο του 2021 κατέβαλε σε αποζημιώσεις 62,5 εκατ. ευρώ για καταστροφές σε κατοικίες, επιχειρήσεις και αυτοκίνητα.

Το ποσό θα ήταν πολύ μεγαλύτερο και η παρέμβαση του ασφαλιστικού κλάδου πιο αποτελεσματική εάν τα ασφαλισμένα ακίνητα (αλλά και αυτοκίνητα, τα οποία δεν είναι συνήθως ασφαλισμένα για φυσικές καταστροφές) ήταν πολύ περισσότερα. Δυστυχώς όμως μόνο το 15% των σπιτιών στην Ελλάδα είναι ασφαλισμένα για πυρκαγιά, κλοπή και φυσικές καταστροφές όπως σεισμό, πλημμύρα κ.λπ., δηλαδή σχεδόν 9 στα 10 είναι ανασφάλιστα, κάτι που πρέπει να προβληματίσει την πολιτεία.

Η ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών εξασφαλίζει «fast track» διαδικασίες για τις ζημιές και αποζημιώσεις. Οι ασφαλιστικές προχωρούν γρήγορα με απλοποιημένες διαδικασίες στην άμεση καταγραφή και αξιολόγηση των ζημιών, καθώς και στην καταβολή αποζημιώσεων στους ασφαλισμένους τους. 

Από την ελληνική αγορά, όπου δεν είναι διαδεδομένη η ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών, περνώντας στις ΗΠΑ  που είναι η μεγαλύτερη αγορά ασφάλισης στον κόσμο, η ασφαλιστική αγορά λειτουργεί αντίστροφα. Δηλαδή, δεν προχωρά με σύντομες και άμεσες διαδικασίες στην ασφάλιση περιουσίας έναντι φυσικών καταστροφών, καθώς οι αποζημιώσεις που έχουν ήδη δοθεί είναι δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων και οι φυσικές καταστροφές είναι ακόμη συχνότερες.

Σε κάθε περίπτωση η κλιματική κρίση αλλάζει τις προτεραιότητες των πολιτών, οι οποίοι πλέον βλέπουν την αδυναμία του κράτους να καλύψει τις ζημιές που προκαλούνται όλο και συχνότερα εξαιτίας της κλιματικής κρίσης. Επίσης όμως μεταβάλουν και τις προτεραιότητες των ασφαλιστικών εταιρειών, οι οποίες ανταποκρινόμενες στα κελεύσματα των καιρών, διαμορφώνουν ελκυστικά και κυρίως αποτελεσματικά ασφαλιστικά πακέτα έναντι των φυσικών καταστροφών, συμβάλλοντας στην ανακούφιση των πληγέντων και θωρακίζοντας την ιδιοκτησία.