Ας μιλήσουμε για... τράπεζες

Ας μιλήσουμε για... τράπεζες

Τα μάκρο δίνουν την φωτογραφία του χτες με τους πρόδρομους δείκτες να δίνουν ένα μέρος της εικόνας του αύριο.

Οι άνθρωποι όμως της αγοράς, από επιχειρηματίες και διευθύνοντες συμβούλους, μέχρι αξιωματούχους, δίνουν ένα πολύ μεγαλύτερο «κάδρο» της εικόνας του μελλοντικού οικονομικού γίγνεσθαι.

Οι CEO όλων των αεροπορικών εταιρειών, εντός και εκτός Ελλάδος, εισηγούνται ότι σε 2-3 χρόνια θα επιστρέψουν οι εταιρείες στους τζίρους του 2019.

Ανάλογες εκτιμήσεις έχουμε και από τον κλάδο της κρουαζιέρας και λοιπών τουριστικών υπηρεσιών, ενώ πολλοί κλάδοι που ναι μεν δεν είναι στην άκρη της παραλίας, εντούτοις το παλιρροϊκό κύμα είναι θέμα χρόνου να τους χτυπήσει, έχουν αρχίσει να αναπροσαρμόζουν τις προσδοκίες για την φετινή εταιρική κερδοφορία και όχι μόνο.

Ένα μεγάλο μήνυμα όμως παίρνουμε και από την καρδιά της οικονομίας, τον τραπεζικό κλάδο.

Και δεν αναφερόμαστε μόνο στην συμπεριφορά των ελληνικών τραπεζών που από την αρχή του χρόνου γράφουν απώλειες πάνω από 65%, έναντι απωλειών 35% του Γενικού Δείκτη .

Οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών επίσης παραμένουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, παρά το γεγονός ότι αρκετές από τις ευρωπαϊκές αγορές κάνουν φιλότιμη προσπάθεια να εισέλθουν και πάλι στο ανοδικό τους κανάλι.

Η Morgan Stanley επισήμανε σε πρόσφατη ανάλυσή της ότι οι τράπεζες της Ευρωζώνης διαπραγματεύονται κατά 27% χαμηλότερα του fair value, ενώ τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν εάν τελικά εγκριθεί από τα κοινοβούλια η γαλλογερμανική πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Μάλιστα στο βασικό της σενάριο η Morgan Stanley προβλέπει υποχώρηση του ιταλικού spread στις 125 μονάδες βάσης έως τα τέλη του 2020, μια εξέλιξη που πιθανότατα να δώσει ώθηση στις μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Προφανώς και το Ταμείο Ανάκαμψης, αν εγκριθεί, θα μας βοηθήσει να αποφύγουμε τα χειρότερα, πόσο μάλλον αν χρησιμοποιηθεί για τη συγχρηματοδότηση ενός προγράμματος τύπου TARP για την επανεξαγορά ενεργητικού υψηλού κινδύνου.

Το πρόγραμμα Troubled Asset Relief άλλωστε των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, κατά το οποίο η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε περίπου 250 δισ. δολάρια στις τράπεζες, ήταν αυτό που έδωσε το προβάδισμα στις αμερικανικές τράπεζες έναντι των ευρωπαϊκών.

Το μεγάλο ερώτημα όμως εδώ είναι άλλο: Μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδρομή προς ένα ευρωπαϊκό TARP, πόσο άνετοι θα μπορούσαμε να είμαστε με τις τραπεζικές μετοχές , κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης, βασικό χαρακτηριστικό της οποίας ενδεχομένως να είναι η μακροπρόθεσμη καταστροφή της ζήτησης;

Οι τράπεζες καλούνται και πρέπει να χρηματοδοτήσουν την οικονομία ,αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι θέμα χρόνου πριν μια νέα γενιά κόκκινων δανείων κάνει την εμφάνιση της.

Φυσικά και είναι καλύτερα προετοιμασμένες από το 2008. Όμως όσο περισσότερο διαρκέσει η οικονομική επιβράδυνση, τόσο μεγαλύτερη πίεση θα δημιουργεί στους δανειολήπτες, με αποτέλεσμα απλήρωτα δάνεια, υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης και εν κατακλείδι υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας.

Η επιχειρηματική κοινότητα πιστεύει ότι η οικονομική επιβράδυνση πιθανότατα θα έχει διάρκεια, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Kristalina Georgieva σε συνέντευξη της στους Financial Times.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ ανησυχεί για την ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος: «Οδεύουμε προς μια βαθιά ύφεση το 2020, και μόνο εν μέρει ανάκαμψη το 2021, αυτή η ανθεκτικότητα θα δοκιμαστεί».

Η συνέχεια όμως έχει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Το ΔΝΤ υπολογίζει ότι οι διεθνείς συστημικές τράπεζες εκταμίευσαν πέρσι περίπου 250 δισ. δολάρια σε μερίσματα και επαναγορά μετοχών.

«Φέτος θα πρέπει να διατηρήσουν τα κέρδη τους για να χτίσουν κεφάλαια στο σύστημα» τόνισε η επικεφαλής του ΔΝΤ, αναγνωρίζοντας ότι η εξέλιξη αυτή θα δυσαρεστήσει τους μετόχους, για τους οποίους τα τραπεζικά μερίσματα είναι μια σημαντική πηγή εισοδήματος....Επιπλέον, ενόψει της απότομης οικονομικής συρρίκνωσης, υπάρχει πιθανότητα για περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών σύμφωνα με την Kristalina Georgieva.

Περαστικά μας ...και ας ελπίσουμε να είναι γρήγορα.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.