Αρνείται τη συνεργασία με τον ΠΟΥ για το εμβόλιο ο Λευκός Οίκος

Αρνείται τη συνεργασία με τον ΠΟΥ για το εμβόλιο ο Λευκός Οίκος

Την άρνηση της αμερικανικής κυβέρνησης να μετάσχει στην παγκόσμια πρωτοβουλία για την ανάπτυξη, κατασκευή και δίκαιη κατανομή ενός εμβολίου για τον κορονοϊό, εξέφρασε ο Λευκός Οίκος επικαλούμενος ότι στην προσπάθεια αυτή εμπλέκεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Το σχέδιο Covax αναπτύχθηκε από τον ΠΟΥ, τον Συνασπισμό για Καινοτομίες Επιδημικής Ετοιμότητας και την Gavi, την παγκόσμια συμμαχία για τα εμβόλια έχει στόχο να επισπευθεί και ανάπτυξη ενός εμβολίου και οι δοκιμές, όπως και να γίνει προεργασία προκειμένου αυτό να διανεμηθεί με δίκαιο τρόπο.

Όταν ρωτήθηκε για δημοσίευμα της Washington Post που ανέφερε ότι οι ΗΠΑ δεν θα ενταχθούν στο Covax, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζαντ Ντιρ επιβεβαίωσε, κάνοντας επίθεση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

«Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εμπλέκονται με τους διεθνείς εταίρους για να διασφαλίσουμε ότι θα νικήσουμε αυτό τον ιό, αλλά δεν θα περιοριστούν από πολυμερείς οργανισμούς που επηρεάζονται από τον διεφθαρμένο Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Κίνα», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. 

«Υπό την ηγεσία του προέδρου Τραμπ, η έρευνα για το εμβόλιο και τη θεραπεία, η ανάπτυξη και οι δοκιμές έχουν προχωρήσει με άνευ προηγούμενου ταχύτητα, για την παροχή πρωτοποριακών, αποτελεσματικών φαρμάκων, με "οδηγό" τα δεδομένα και την ασφάλεια και χωρίς επιβράδυνση από τη γραφειοκρατία», ανέφερε στη δήλωσή του.

Σημειώνεται ότι στις αρχές Ιουνίου, οι ΗΠΑ ειδοποίησαν τα Ηνωμένα Έθνη και επισήμως ότι αποχωρούν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), κατόπιν εντολής του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. H Oυάσινγκτον εγκαλεί τον ΠΟΥ για κακοδιαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού.

Αντί για την παγκόσμια προσπάθεια, η διοίκηση Τραμπ προτίμησε να επικεντρωθεί στο Operation Warp Speed, ένα αμερικανικό σχέδιο για την ανάπτυξη ενός εμβολίου και την παρασκευή 300 εκατομμυρίων δόσεων έως τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Vladimir Pesnya / Sputnik via AP