7ος χρόνος, ημέρα 2185η
Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2021

Αρκουμανέας: Θα συνεχιστούν τα μίνι lockdown - Ανησυχία για Βόρεια Ελλάδα

Αρκουμανέας: Θα συνεχιστούν τα μίνι lockdown - Ανησυχία για Βόρεια Ελλάδα

Η τακτική των τοπικών, μίνι lockdown θα συνεχιστεί και θα βλέπουμε περιοχές να βγαίνουν και να μπαίνουν στο «κόκκινο», επισήμανε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του για την Βόρεια Ελλάδα αλλά και για άλλες περιοχές όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι χαμηλή, καθώς εκεί όπως είπε είναι επίφοβο να σημειωθεί έξαρση.

Μιλώντας στο ΣΚΑΙ για την πανδημία που βρίσκεται σε φάση ύφεσης και για τις στρατηγικές που ακολουθούνται για τον περιορισμό της διασποράς του ιού στην περιφέρεια ο Παναγιώτης Αρκουμανέας τόνισε αρχικά ότι η κατάσταση στη χώρα μας βρίσκεται υπό έλεγχο καθώς η πανδημία παρουσιάζει ύφεση.

«Σημειώθηκε μείωση στον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων κατά 7% παρά τον αριθμό-ρεκόρ σε τεστ (1,3 εκατομμύρια ), που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Για τις επόμενες δυο εβδομάδες θα παραμείνουμε στα ίδια επίπεδα», εκτίμησε, ωστόσο εξέφρασε την ανησυχία του για τα κρούσματα στην Βόρεια Ελλάδα αλλά στις περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, ενόψει χειμώνα.

Αναφορικά με τα κρούσματα που εντοπίζονται σε μικρές ηλικίες ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ επεσήμανε, ότι το 30% των ημερήσιων κρουσμάτων αφορά παιδιά ηλικίας 4-18 ετών.

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει κάποιο αριθμητικό όριο το οποίο αν ξεπεραστεί θα επιφέρει την επιβολή οριζόντιων μέτρων, απάντησε πως κάτι τέτοιο δεν υφίσταται και χρειάζεται συνδυασμός πολλών παραγόντων για να ληφθούν αποφάσεις. Για τις επόμενες δυο εβδομάδες θα μείνουμε στα ίδια επίπεδα 2-2,5 χιλιάδες, προέβλεψε.

Τέλος, σχετικά με τρόπο που μπορούν να πειστούν όσοι πολίτες δεν έχουν λάβει καμία εμβολιαστική δόση τόνισε πως το ξεκάθαρο μήνυμα είναι ότι τα εμβόλια σώνουν ζωές και πως πρέπει «να ακούμε τους ειδικούς και όχι τα social media»

Όσον αφορά την τρίτη δόση του εμβολίου και αν θα αρχίσει να χορηγείται στον γενικό πληθυσμό εξήγησε: «Έχουν βγει συγκεκριμένες οδηγίες. Έχουμε στοιχεία από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και θα δούμε πως θα πάμε» και έκλεισε λέγοντας πως αυτή τη στιγμή προτεραιότητα έχουν οι δύο δόσεις.