Αριστερά αποτυπώματα ονειρεύεται ο υφυπουργός Πολιτισμού

Αριστερά αποτυπώματα ονειρεύεται ο υφυπουργός Πολιτισμού

Της Αγγελικής Κώττη

Αύξηση τιμών εισιτηρίων σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους (είδαμε πως έρχονται οι κουτόφραγκοι, ευκαιρία να κονομήσουμε), ενοικιάσεις αναψυκτηρίων και κυλικείων μόνο για φέτος (πού θα βασιστούν άραγε γι'' αυτό στο πλαίσιο του δημόσιου λογιστικού;) και ένα... αριστερό (μάλιστα, αυτό μας έλειπε) αποτύπωμα στον θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης (Ελευσίνα 2021).

Αυτά, περίπου, εξήγγειλε, ο υφυπουργός Κώστας Στρατής συνάντηση που είχε το πρωί με συντάκτες των πολιτιστικών.

«Επικαιροποίηση της τιμολογιακής πολιτικής εισιτηρίων αρχαιολογικών χώρων, Μουσείων και μνημείων», ονόμασε την διαφαινόμενη αύξηση των εισιτηρίων. Και, ναι, κάποια θα μειωθούν. Αλλά θα πρόκειται για εισιτήρια μικρών χώρων. Τα υπόλοιπα, όπως κατανοούμε, θα αυξηθούν.

Η επόμενη επικαιροποίηση που εξαγγέλθηκε ήταν «του θεσμικού πλαισίου με την εισαγωγή νέων εργαλείων για τη διαχείριση των αναψυκτηρίων αρχαιολογικών χώρων, Μουσείων και μνημείων, καθώς και των ακινήτων του ΤΑΠ, πάντα υπό ισχυρό δημόσιο έλεγχο.

Στο πλαίσιο αυτό γα τη φετινή μεταβατική χρονιά και μέχρι να εφαρμοστεί το νέο πλαίσιο διαχείρισης θα υπάρξουν βραχυχρόνιες συμβάσεις, ώστε το φετινό καλοκαίρι να ανοίξουν τα αναψυκτήρια που παραμένουν κλειστά τα τελευταία χρόνια, μετά τη λήξη των συμβάσεων εκμίσθωσης που είχαν γίνει στο παρελθόν».

Συνδυάζοντας και άλλες απόψεις του υφυπουργού, που έχουν κατατεθεί δημόσια, υποθέτουμε πως για τα ακίνητα του ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ) θα γίνει με την συμμετοχή κοινωνικών φορέων (οι γνωστές ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ).

Επίσης, για το ηλεκτρονικό εισιτήριο σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους είπε πως παίρνει πάλι αναβολή! Τώρα μίλησε για εφαρμογή του στα τέλη Ιουνίου, (έχει ξεκινήσει από τον Μάρτιο του 15) και χαρακτήρισε το σχέδιο φιλόδοξο (υπενθυμίζουμε πως το προηγούμενο ΔΣ του ΤΑΠΑ, στο οποίο μετείχε, αποπέμφθηκε πέρσι από την κα Κονιόρδου επειδή δεν είχε κάνει τίποτα στον τομέα αυτόν.)

Όσο για το ίδιο το ΥΑΠΑ, ο νέος υφυπουργός ονειρεύεται μετασχηματισμό του «σε σημαντικό παραγωγικό φορέα του Δημοσίου και ισχυρό πυλώνα χρηματοδοτικής στήριξης του Υπουργείου Πολιτισμού». Με αυτές τις ταχύτητες, δεν το βλέπουμε.

Φωτογραφία intime news