Αργεντινή: Θέλει να παράγει το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V

Αργεντινή: Θέλει να παράγει το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V

Το υπουργείο Υγείας της Αργεντινής ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 6.614 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό να φθάνει τους 1.933.853.

Το ίδιο διάστημα, ακόμη 275 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει ως αυτό το στάδιο τους 48.249 νεκρούς από την 3η Μαρτίου 2020, όταν εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα.

Η επαρχία του Μπουένος Άιρες (σχεδόν 807.000 κρούσματα), παραμένει η περιοχή της χώρας που υφίσταται το βαρύτερο πλήγμα.

Η κυβέρνηση του προέδρου Αλμπέρτο Φερνάντες αποφάσισε να τα σύνορα της χώρας να παραμείνουν κλειστά ως τουλάχιστον την 28η Φεβρουαρίου, για να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωση της πανδημίας, αναφέρει απόφαση που δημοσιεύθηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης της Αργεντινής.

Το Μπουένος Άιρες προσπαθεί να εξασφαλίσει από τη Μόσχα «μεταφορά τεχνολογίας που θα επιτρέψει να παράγεται στην επικράτεια της Αργεντινής» το ρωσικό εμβόλιο για τον SARS-CoV-2, το Sputnik V, δήλωσε εξάλλου χθες ο διορισμένος πρεσβευτής της λατινοαμερικάνικης χώρας στη Ρωσική Ομοσπονδία, ο Εδουάρδο Σουαΐν, στο δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων TELAM.

Ως τώρα η Αργεντινή έχει παραλάβει τρεις παρτίδες του Sputnik V, που παράγει το ινστιτούτο Γκαμαλέγια, δηλαδή τις 820.000 από τις 19,4 εκατ . δόσεις που η Ρωσία δεσμεύθηκε να της έχει παραδώσει ως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Πέρα από τη συμφωνία με το Γκαμαλέγια το Μπουένος Άιρες έχει κλείσει συμφωνίες για την προμήθεια εμβολίων με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης — έχει συμμαχήσει με την AstraZeneca — και με τον COVAX, μηχανισμό του οποίου ηγείται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Η κυβέρνηση της χώρας των 44 εκατ. κατοίκων λέει ότι έχει λάβει εγγυήσεις ως εδώ για την προμήθεια «51 εκατομμυρίων και πλέον δόσεων» εμβολίων.

Η εκστρατεία ανοσοποίησης άρχισε την 29η Δεκεμβρίου, σε εθελοντική βάση, με το Sputnik V, το μοναδικό διαθέσιμο προϊόν επί του παρόντος. Για να ενθαρρύνουν τους πολίτες να συμμετάσχουν, ο πρόεδρος Φερνάντες και η αντιπρόεδρός του Κριστίνα Φερνάντες δε Κίρσνερ εμβολιάστηκαν. Η πρώτη φάση της εκστρατείας, που βρίσκεται σε εξέλιξη, επικεντρώνεται στην ανοσοποίηση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και η δεύτερη αφορά τη μερίδα του πληθυσμού που είναι άνω των 70 ετών.