Αργεντινή: Οι πιστωτές απορρίπτουν την αναδιάρθρωση του χρέους

Αργεντινή: Οι πιστωτές απορρίπτουν την αναδιάρθρωση του χρέους

Οι κάτοχοι ομολόγων της Αργεντινής ανακοίνωσαν ότι δεν δέχονται την πρόταση της κυβέρνησης για αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας.

Οι μεγαλύτεροι κάτοχοι κρατικών ομολόγων της Λατινοαμερικάνικης χώρας όπως η BlackRock, η Fidelity, η Ashmore και τα funds Greylock Capital, HBK και Pharo Management, δήλωσαν ότι «Δεν στηρίζουν την πρόταση της Αργεντινής για αναβολή πληρωμής τόκων για τρία χρόνια και κεφαλαίου για έξι».

H κυβέρνηση Φερνάντες στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ζήτησε να καθυστερήσει τις πληρωμές τόκων έως το 2023 και τις κύριες πληρωμές έως το 2026, αίτημα που απορρίφθηκε αρχικά από τρεις ομάδες πιστωτών.

Η κόντρα ομολογιούχων και κυβέρνησης αυξάνει τον κίνδυνο να χρεοκοπήσει η χώρα για ένατη φορά στις 22 Μαΐου, όταν τελειώνει η περίοδος χάριτος για αθέτηση πληρωμής τόκων.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει ανακοινώσει ότι  το χρέος της Αργεντινής είναι «μη βιώσιμο», τονίζοντας ότι θα συνεχίσει την συνεργασία του με την κυβέρνηση της χώρας. Σημειώνεται ότι μια ομάδα του ΔΝΤ επισκέφθηκε το Μπουένος Άιρες από τις 12 έως τις 19 Φεβρουαρίου, χαρακτηρίζοντας τις συναντήσεις με τους Αργεντινούς αξιωματούχους ως «πολύ παραγωγικές».

Τον Ιούνιο του 2018, το ΔΝΤ ενέκρινε δάνειο ύψους 50 δισεκατομμυρίων προς την Αργεντινή, ενώ αργότερα μέσα στο 2018 αποφασίστηκε η αύξηση του δανείου, στα 56,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Αργεντινή έχει λάβει μέχρι τώρα 44 δισεκατομμύρια δολάρια από το δάνειο όμως ο πρόεδρος Φερνάντεζ, έχει ανακοινώσει πως δεν θα λάβει το υπόλοιπο του δανείου και θα αναθεωρήσει το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής.