Αργεντινή: Νέα υποβάθμιση από Fitch και S&P

Αργεντινή: Νέα υποβάθμιση από Fitch και S&P

Σε υποβάθμιση του αξιόχρεου του δημοσίου της Αργεντινής προχώρησαν χθες οι οίκοι αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Fitch Ratings και Standard and Poor’s (S&P) μόλις λίγα εικοσιτετράωρα αφού η κυβέρνηση  ανακοίνωσε πως αναστέλλει την εξυπηρέτηση των δανειακών του υποχρεώσεων.

Συγκεκριμένα, ο S&P υποβάθμισε το αξιόχρεο της Αργεντινής από CC σε D («Default»), ενώ ο Fitch από το C, το αναθεώρησε προς τα κάτω, στο επίπεδο RD («Restricted Default»).

Υπενθυμίζεται ότι η Αργεντινή κήρυξε για ένατη φορά στάση πληρωμών καθώς δεν κατάφερε να αποπληρώσει τόκους ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της για την αναδιάρθρωση χρέους συνολικού ύψους 66 δισεκατομμυρίων δολαρίων βρίσκονται σε εξέλιξη.

Συνολικά, το δημόσιο χρέος της Αργεντινής έχει φθάσει τα 324 δισεκατομμύρια δολάρια, ή σχεδόν το 90% του ΑΕΠ της.

Η πανδημία του νέου κορονοϊού έχει επίσης επιβραδύνει σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα και ανάγκασε την κυβέρνηση να αποδεσμεύσει κεφάλαια για να μετριάσει τις επιπτώσεις της στους πιο ευάλωτους πολίτες και επιχειρήσεις.

Σημειώνεται ότι το 2001 η χώρα της Λατινικής Αμερικής είχε βυθιστεί στη σοβαρότερη οικονομική κρίση της ιστορίας της, κηρύττοντας πτώχευση, μην μπορώντας να εξυπηρετήσει τα χρέη της, τα οποία ανέρχονταν σε περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια. 

ΔΝΤ: Μη βιώσιμο το χρέος της Αργεντινής

Στις 20 Φεβρουαρίου το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε ότι  το χρέος της Αργεντινής είναι μη βιώσιμο τονίζοντας ότι θα συνεχίσει την συνεργασία του με την κυβέρνηση της χώρας.

«Το προσωπικό του ΔΝΤ εκτιμά το χρέος της Αργεντινής πλέον, ως μη βιώσιμο» αναφερόταν  σε ανακοίνωση του Ταμείου, μετά την επίσκεψη κλιμακίου του στο Μπουένος Άιρες από τις 12 έως τις 19 Φεβρουαρίου.