Αργά και σταθερά πάνω από τις 700 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών

Αργά και σταθερά πάνω από τις 700 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών

Άλλη μια συνεδρίαση με μικτά πρόσημα και μέτριους συναλλακτικούς όγκους ( περ. 62 εκατ. ευρώ ), που εν τέλει βρήκε τον ΓΔ σε οριακά θετικό έδαφος (+0,34% στις 705,21 μονάδες) αλλά να δίνει στίγμα ότι κατοχυρώνει τις 700 μονάδες και εξακολουθεί να κοιτάζει υψηλότερα. Εναλλαγή πρωταγωνιστών στο ταμπλό με την αγορά να δίνει ευκαιρίες.

Το σκηνικό επαναλήφθηκε και υπήρξαν και πάλι πρωταγωνιστές, αυτή τη φορά η ΜΟΗ (10,57 ευρώ, +6,07% ), η Ελλάκτωρ (1,47 ευρώ, +5%) και η ΔΕΗ ( 6,25 ευρώ, +4,52% ). Έτσι, η ρευστότητα συνέχισε να διαχέεται ομαλά μεταξύ τίτλων, κάτι που υποδεικνύει συνέχεια της ανόδου όταν με το καλό ολοκληρωθεί η συσσώρευση στα τρέχοντα επίπεδα πέριξ των 700 μονάδων του ΓΔ (περ. 1670 μονάδες για τον 25άρη).

Εντυπωσιακα θετική παραμένει η συμπεριφορά της ΔΕΗ που παρά το εξωπραγματικό ράλι της από τον Μάρτιο και τα χαμηλά των 1,5 ευρώ, συνεχίζει σε νέα υψηλά κίνησης και πενταετίας, και μάλιστα με ιδιαίτερα υψηλές πιθανότητες περαιτέρω μεγέθυνσης, χάρη αφενός στο μεγαλόπνοο και ουδόλως άπιαστο επιχειρηματικό της σχέδιο και αφετέρου στη χρονική συγκυρία που ευνοεί τις επενδύσεις σε ΑΠΕ. Ιδιαίτερη μνεία και για τη μετοχή του ΚΡΙ ΚΡΙ, που έκλεισε σε νέα ιστορικά υψηλά (6,66 ευρώ, +2,78%), έχοντας μια αξιοθαύμαστη πορεία όλα αυτά τα χρόνια.

Στον αντίποδα, η MIG απογοήτευσε με το -4,49% (0,034 ευρώ ), ενώ και ο τραπεζικός κλάδος (ΔΤΡ -2,28%, 369,96 μονάδες ) δεν έκανε κάτι ιδιαίτερο διορθώνοντας μέρος των κερδών του, με την Πειραιώς να κλείνει με απώλειες 4,67% στα 1,02 ευρώ . Σε κάθε περίπτωση, το ανοδικό μεσοπρόθεσμο δεν έχει χαθεί, καθώς οι τελευταίες συνεδριάσεις μάλλον αποτελούν μια ανάπαυλα για τη συνέχεια.

Εξάλλου, με τις αγορές των ΗΠΑ να σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και τις εκθέσεις των οίκων να συνηγορούν σε συνέχιση της οικονομικής μεγέθυνσης (μεσοσταθμικά αναμένεται περ. 4-5% ανάπτυξη το 2021 παγκοσμίως) και τον απεγκλωβισμό «παρκαρισμένου» χρήματος προς αναζήτηση μετοχικών αποδόσεων, η ελληνική χρηματαγορά και δη οι επιλεγμένες -αρκετές- μετοχές μόνο ανοδικά φαίνεται να  μπορούν να κινηθούν ακολουθώντας τις υπόλοιπες, τουλάχιστον με τα τωρινά δεδομένα.

Δεν πρέπει να λησμονηθεί ότι παραδοσιακά οι αγορές κινούνται έντονα μόλις οι επενδυτές πέσουν σε λήθαργο, οπότε μια πολυήμερη συσσώρευση όπως η τωρινή, θα οδηγήσει απότομα σε έναρξη νέου γύρου. Υπενθυμίζουμε, τέλος, ότι αύριο Πέμπτη, οι χρηματαγορές των ΗΠΑ θα παραμείνουν κλειστές (Thanksgiving day) καθώς και την Παρασκευή θα είναι ημιαργία. Έτσι, δεν αναμένεται ιδιαίτερο volatility ούτε εγχώρια, αλλά ούτε και στις λοιπές διεθνείς αγορές.