Αρχίζει να ξετυλίγεται και το «Παραδικαστικό»

Αρχίζει να ξετυλίγεται και το «Παραδικαστικό»

Με την αναμπουμπούλα στα νησιά, την κατακλυσμιαία ειδησεογραφία και την πάγκοινη ανησυχία για τον κορονοϊό, περνούν κάπως απαρατήρητες οι εργασίες της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής για όσα αδιανόητα μυθιστορηματικά καταγγέλλονται ως έργα και ημέρες του πρώην υπουργού Δημ. Παπαγγελόπουλου. 

Οι καταιγιστικές αποκαλύψεις δίνουν την αίσθηση ότι ο σεναριογράφος των Σοπράνος στα διαλείμματα των γυρισμάτων, ξεπέταξε και μια φτηνή βερσιόν α λα ελληνικά. Οι αποκαλύψεις του μάρτυρα Σάμπυ Μιωνή είναι σοκαριστικές, και όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΙΝΑΛ , φέρουν  τον κ. Παπαγγελόπουλο ως «αρχηγό εγκληματικής οργάνωσης».

Ξετυλίγεται μέρα με τη μέρα, πτυχή με την πτυχή, ένα σκοτεινό παραδικαστικό κύκλωμα  που αν δεν πηγάζει, σίγουρα έχει αγκιστρωμένες παραφυάδες, στους προηγούμενους ενοίκους του Μαξίμου. 

Χθες η εισαγγελέας διαφθοράς  κα Τουλουπάκη πρόσβαλε το Κοινοβούλιο, αρνούμενη προσχηματικά να παρουσιαστεί στην Προανακριτική Επιτροπή. Αν δεν ήταν καταχραστική επίδειξη περιφρόνησης, ήταν σίγουρα επίδειξη αδιαφορίας. Ωστόσο οι καθυστερήσεις  δεν θα αποτρέψουν το μοιραίο, καθώς μετά την  Επιτροπή θα έρθει η σειρά του Ειδικού δικαστηρίου, όπου θα αφαιρεθεί το προστατευτικό σκέπαστρο της  στεγανότητας.

Το φιλοθεάμον κοινό θα ανακαλύψει έκπληκτο  ότι αυτοί που ήρθαν ως φρέσκοι και  αθώοι κάθε προπατορικού αμαρτήματος, είχαν και αυτοί έφεση προς την παραθεσμική συμπεριφορά και την σκιώδη μηχανορραφία. Μόνο που ήταν πολύ πιο διψασμένοι για δύναμη, πολύ βιαστικοί για την  κατάκτησή της και πολύ πιο άπειροι στην υλοποίησή της. 

Ετσι κάθε λανθασμένη κίνηση  τους ωθούσε στην αμέσως χειρότερη και προετοίμαζε τη μελλοντική τους έκθεση στην επερχόμενη  λαϊκή περιφρόνηση. 

Ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνής στην Προανακριτική  δήλωσε ότι με αφορμή την εμφάνισή του στη λίστα Λαγκάρντ, δέχτηκε τόνους λάσπης και τρομοκρατίας. Εκλήθη στο Μαξίμου  και ενώπιον του Νίκου Παππά ο Παπαγγελόπουλος   παρουσίασε μια πρόταση εξωδικαστικού συμβιβασμού με ιδιοκτήτη  εφημερίδας, ζητώντας 350.000 ευρώ! Η συνάντηση ήταν εν γνώσει του Αλέξη Τσίπρα, όπως είπε. 

Και ου μόνον αυτό, αλλά ο Παπαγγελόπουλος του παρουσίασε και έγγραφο  στο οποίο διαγραφόταν ο «οδικός χάρτης»  των νομικών και δικαστικών ενεργειών και αποφάσεων που θα οδηγούσαν στην απεμπλοκή του. Δηλαδή οι Παπαγγελόπουλος και Παππάς  ήξεραν από πριν, τι θα αποφασίσουν οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης (θυμίζει την περίπτωση κάποιων εντύπων  που ήξεραν από πριν τι θα καταθέσουν οι μάρτυρες στην υπόθεση  Novartis).  

Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι ο κ. Μιωνή δήλωσε πως έχει αποδεικτικά στοιχεία- προφανώς  ηχητικά. Παράλληλα υποστήριξε ότι ο Παππάς εξεπλάγη και ντράπηκε ακούγοντας το ποσό του συμβιβασμού. Δεν γνωρίζουμε πως μετέφρασε τις διαθέσεις Παππά, αλλά μόνο το ποσό το πρόβλημα; Όταν ο Παππάς άκουγε τον Παπαγγελόπουλο να δηλώνει ότι θα καθοδηγήσει επωφελώς τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης, δεν ένιωσε ότι παρέκαμπτε και ταπείνωνε τους κανόνες της χρηστής διοίκησης; Και από που κι ως που δυο υπουργοί παρουσιάζονται ως διαμεσολαβητές των διαφορών δύο ιδιωτών;  

Ως τώρα μιλούσαμε για την σκευωρία της υπόθεσης Novartis. Τώρα αρχίζει να  αναδύεται το ανάγλυφο ενός παραδικαστικού κυκλώματος, που θα αφήσει έκθετους πολλούς, γιατί και αν προϋπήρχε (που μάλλον προϋπήρχε), δείχνει ότι η κυβέρνηση Τσίπρα το υιοθέτησε και το υπέθαλψε προκειμένου να το χρησιμοποιήσει ως αθέμιτο εργαλείο  κατά των πολιτικών αντιπάλων.

Παρεμπιπτόντως είναι εντυπωσιακό ότι σε κάθε μυστική - και αποτυχημένη – προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ για σταθεροποίησή του στο πολιτικό σκηνικό και διεμβολισμό των πολιτικών αντιπάλων, εμπλέκεται  ο  κ. Παππάς. Από το μυστήριο  ταξίδι στη Βενεζουέλα, το νόμο  για τις τηλεοπτικές  άδειες,  τη διαμεσολάβηση  στον Μαρινάκη για τη διευκόλυνση του Καλογρίτσα  με μόλις… 20 εκατομμυριάκια, τα βοσκοτόπια Καλογρίτσα, την συνάντηση Τσίπρα ενώπιον της γάτας των Ιμαλαίων, την εύνοια  στον παιδικό του φίλο (και θαυμαστά ευδοκιμήσαντα) Πετσίτη, και  την παρουσία του στην συνάντηση Παπαγγελόπουλου - Μιωνή,  δείχνε  μια παράτυπη (δε λέμε παράνομη) υπόγεια πολυπραγμοσύνη,  που δεν  μπορεί να μην  ήταν εν γνώσει του αρχηγού – αν ήταν, θα ήταν πιο προσβλητικό για τον κ. Τσίπρα.

Η εξέλιξη της υπόθεσης δεν θα αφήσει αλώβητο  τον πρώην Πρωθυπουργό. Ο Β. Βενιζέλος  μιλώντας στο Μέγκα  τόνισε ότι δεν μπορεί  να απομονωθεί ο Παπαγγελόπουλος από τον Τσίπρα κα τον ΣΥΡΙΖΑ. «Υπάρχει σχέση αιμομικτική. Θα πορευτούν από κοινού ενώπιον της ιστορίας» είπε. Και αναφερόμενος στην συνάντηση των δύο με τον Μιωνή, διερωτήθη: Σας φαίνονται κανονικά όλα αυτά; Αν δεν είναι αφέλεια, είναι ακατάσχετο θεσμικό θράσος»

Αυτά συμβαίνουν όταν οι αριστεροί  και ριζοσπάστες, αντί να κυβερνήσουν με οδηγό τη διαφάνεια, να διακριθούν και να επιβληθούν με το έργο τους, επιλέγουν να βασιστούν  σε πρόσωπα εθισμένα στις μηχανορραφίες των σκοτεινών μηχανισμών του  βαθέως κράτους. Το τίμημα  θα είναι η απαξίωση όχι μόνο των προσώπων τους αλλά και ενός ιστορικού ρεύματος, που δεν το άξιζε.