Άρχισε η φαγωμάρα στην καμπάνια του Τραμπ υπό το φάσμα της ήττας

Άρχισε η φαγωμάρα στην καμπάνια του Τραμπ υπό το φάσμα της ήττας

Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν τον αντίπαλο του προέδρου Τζο Μπάιντεν μπροστά με 9,1% κατά μέσο όρο σε εθνικό επίπεδο, τα πράγματα δεν δείχνουν να είναι όπως το 2016 όταν ο Τραμπ ήταν το απόλυτο αουτσάιντερ, γεγονός που έχει προκαλέσει ήδη διχόνοιες στην εκστρατεία επανεκλογής.

Δημοσίως οι άνθρωποι του προέδρου δηλώνουν -εμμέσως πλην σαφώς- ότι πιστεύουν σε ενα «θαύμα», μια ανατροπή ανάλογη με το 2016, οπότε και η Χίλαρι Κλίντον ήταν φαβορί αλλά ο Ντόναλντ Τραμπ «έκλεψε» τη νίκη στο νήμα. 

Ωστόσο, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Politico, οι αλληλοκατηγορίες δεν λείπουν στο στρατόπεδο του προέδρου με αρκετούς (κυρίως τον γαμπρό και την κόρη του Τραμπ) να κατηγορούν τον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, Μαρκ Μέντοουζ για τον επικοινωνιακό χειρισμό της νοσηλείας του στο Γουόλτερ Ριντ λόγω κορονοϊού. Υπενθυμίζεται ότι ο Μέντοουζ θεωρείται ο βασικός υπεύθυνος για τις διαρροές στα μέσα ενημέρωσης για την πραγματική κατάσταση της υγείας του προέδρου. 

Σημειώνεται ότι στα μέσα Ιουλίου η καμπάνια Τραμπ είχε ανακοινώσει την αντικατάσταση του διευθυντή Μπραντ Παρσκειλ αντί του Μπιλ Στεπιεν. Στον Παρσκειλ ο οποίος ατυχώς βρέθηκε να αντιμετωπίζει σοβαρά προσωπικά προβλήματα, χρεώνονται η αδυναμία να συγκεντρώσει χρήματα για την επανεκλογή του προέδρου και η λανθασμένη τοποθέτηση τους.

Η κίνηση αυτή θύμισε σε πολλούς την αντικατάσταση του διευθυντή της προεκλογικής του εκστρατείας, Κόρεϊ Λεβαντόφσκι τον Ιούνιο του 2016, έπειτα από διαφωνίες στο εσωτερικό του στρατοπέδου του μεγιστάνα για την στρατηγική που έπρεπε να ακολουθηθεί εναντίον της Χίλαρι Κλίντον.

Την θέση του Λεβαντοφσκι είχε πάρει ο Πολ Μάναφορτ βετεράνος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ο οποίος αργότερα καταδικάστηκε για οικονομική απάτη στην πρώτη του δίκη, που προέκυψε από την έρευνα για τη φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016.

Σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις αυτές δείχνουν ότι η καμπάνια Τραμπ βρίσκεται σε αναταραχή και στο επίκεντρο της είναι ο γαμπρός του προέδρου Τζάρεντ Κούσνερ, ο οποίος έχει το γενικό πρόσταγμα στην καμπάνια επανεκλογής. Ο Κούσνερ ο οποίος μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού, διαβεβαίωνε τον πεθερό του ότι "δεν θα είχε κανένα προβλήμα" με τον αντίπαλο του Τζο Μπάιντεν, είχε αντικαταστήσει μεταξύ άλλων και τον Μάικλ Γκλασνερ έναν από τους πιο στενούς συνεργάτες του προέδρου. 

Αξίζει να έχει κανείς υπόψη ότι ο Τραμπ είναι ο μόνος πρόεδρος μετά τους Τζορτζ Μπους τον Πρεσβύτερο και τον Τζίμι Κάρτερ που έχει τόσο χαμηλή δημοτικότητα ενόψει της διεκδίκησης μιας δεύτερης θητείας. Σημειώνεται ότι τόσο ο Μπους το 1992, όσο και ο Κάρτερ το 1980 έχασαν στην προσπάθεια επανεκλογής τους, όντας αρκετά πίσω στις δημόσιες από τους αντίπαλους τους, Μπιλ Κλίντον και Ρόναλντ Ρήγκαν αντίστοιχα.