Ιερώνυμος: Δεν θα γίνει τίποτα αν δεν το δεχτούν κλήρος και Ιεραρχία

Ιερώνυμος: Δεν θα γίνει τίποτα αν δεν το δεχτούν κλήρος και Ιεραρχία

Τη θέση πως δεν θα γίνει τίποτα όσον αφορά το σχέδιο συμφωνίας για τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας αν δεν συναινέσουν οι εφημέριοι, η Σύνοδος, η Ιεραρχία, διατύπωσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κατά τη συνάντηση του σήμερα με την υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών ξεκαθάρισε πως «δεν θα γίνει τίποτε αν δεν συναινέσουν οι εφημέριοι. δεν θέλουμε με τίποτε να χάσουν τα δικαιώματά τους» και τόνισε: «Δεν θα γίνει τίποτε αν δεν το δεχτεί η Σύνοδος, η Ιεραρχία και η Πολιτεία».

Από την πλευρά της η κ. Παπακώστα, που επισκέφθηκε την Αρχιεπισκοπή Αθηνών προκειμένου να καταθέσει στον Προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας τις προτάσεις της για την αναθεώρηση του Συντάγματος, χαιρέτισε την έναρξη του διαλόγου, «ώστε να λυθούν ζητήματα που μας απασχολούν σχεδόν έναν αιώνα», όπως είπε.

Η δήλωση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου έρχεται σε ένα χρονικό σημείο όπου το ζήτημα των σχέσεων Κράτους-Εκκλησίας έχει παγώσει μετά τις αντιδράσεις για το σχέδιο συμφωνίας με τον Αλ. Τσίπρα. Μάλιστα, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών το βράδυ της Τετάρτης είχε στείλει μήνυμα με πολλούς αποδέκτες, συμπεριλαμβανομένων και ιεραρχικών κύκλων, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως «Εγώ θα μιλήσω τελευταίος».

Από την άλλη, η κυβέρνηση, βλέποντας ότι δεν της βγήκε το «χαρτί» της συμφωνίας για εξορθολογισμό των σχέσεων Πολιτείας - Εκκλησίας, επιμένει στην έναρξη του διαλόγου ώστε να βρεθεί η φόρμουλα για να προχωρήσει μια συμφωνία όπου τίποτα δεν θα ισχύει αν δεν συμφωνηθούν όλα.