Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος: Πίστη με πράξεις όπως κήρυττε o Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος: Πίστη με πράξεις όπως κήρυττε o Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

«Οφείλουμε να επαναδεσμεύσουμε τους εαυτούς μας στην ιδέα ότι όλοι οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να ακούγεται η φωνή τους και να προσμετράται η ψήφος τους στην εκλογική διαδικασία». Αυτό το μήνυμα απέστειλε με αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη του κορυφαίου μαύρου Αμερικανού ηγέτη Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, με την ευκαιρία της ημέρας που φέρει το όνομά του και που αποτελεί από το 1986 εθνική εορτή και αργία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

«Είναι χρέος μας», σημειώνει ο Αρχιεπίσκοπος, «να βιώνουμε την πίστη μας με πράξεις και όχι μόνο με λόγια, τιμώντας την κληρονομιά του αιδεσιμότατου Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, του μαρτυρικού κήρυκα της φυλετικής ισότητας, της δικαιοσύνης, της ειρήνης και της μη βίας, του οποίου οι αγώνες για τα πολιτικά δικαιώματα οδήγησαν το 1965 στην ψήφιση νόμου από το Αμερικανικό Κογκρέσο, που εκατό χρόνια μετά τον εμφύλιο πόλεμο εγγυούνταν το δικαίωμα ψήφου χωρίς περιορισμούς για όλους τους Αμερικανούς πολίτες ανεξαρτήτως του χρώματός τους».

Όπως αναφέρει, «ως έθνος δικαίου δεσμευόμαστε για την ισότητα όλων των πολιτών ανεξαρτήτως της φυλής, των θρησκευτικών ‘'πιστεύω'', της οικονομικής θέσης ή της εθνικής καταγωγής τους και ως άνθρωποι της πίστης έχουμε το χρέος και την ευθύνη να δίνουμε φωνή σε εκείνους που συχνά δεν ακούγονται στους χώρους της εξουσίας». Μάλιστα, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής επισημαίνει ότι «το δικαίωμα ψήφου, το δικαίωμα κάθε πολίτης αυτής της χώρας να ακούγεται, είναι αυτό που κάνει την Αμερική τόσο μεγάλη ανάμεσα σε όλα τα έθνη του κόσμου».

«Ο δολοφονημένος στα 39 του χρόνια Δόκτωρ Κινγκ, του οποίου η μνήμη εορτάζεται την τρίτη Δευτέρα κάθε έτους, και που μεταξύ άλλων είχε πει τη μνημειώδη φράση ‘'το οφθαλμόν αντί οφθαλμού θα μας κάνει όλους τυφλούς'', αγωνίστηκε πολύ και σκληρά, για να υπάρξει ίση δικαιοσύνη για όλες και για όλους», προσθέτει ο Αρχιεπίσκοπος.