Αρχαιολογική έρευνα σε Σπερχειό και κάστρο Λαμίας

Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018, 12:25
-A +A
Αρχαιολογική έρευνα σε Σπερχειό και κάστρο Λαμίας

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του εγκεκριμένου από το Υπουργείο Πολιτισμού πενταετούς προγράμματος αρχαιολογικής έρευνας της κοιλάδας του Σπερχειού και του κάστρου της Λαμίας που περιελάμβανε την αρχαιογεωφυσική και αρχαιολογική έρευνα μυκηναϊκών θέσεων στην κοιλάδα του Σπερχειού.

Η αρχαιολογική έρευνα διεξήχθη από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδος και Ευρυτανίας με την συνεργασία του Dickinson College των ΗΠΑ, του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Εργαστηρίου Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού και Ερευνών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του Εργαστηρίου Αρχαιομετρίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με τη συγχρηματοδότηση και ενεργή υποστήριξη του Δήμου Λαμιέων.

Το πενταετές ερευνητικό πρόγραμμα περιλαμβάνει συστηματική αρχαιολογική επιφανειακή έρευνα της κοιλάδας του Σπερχειού, αεροφωτογράφιση με drone και δορυφορική φωτοανίχνευση, χαρτογράφηση θέσεων με χρήση G.I.S., γεωφυσική έρευνα πιθανών θέσεων με χρήση γεωηχοβολιστή (GPR), γεωμαγνητόμετρου, ηλεκτρικής αντίστασης και τομογραφίας ειδικής αντίστασης, καθώς και διενέργεια διερευνητικών ή στρωματογραφικών τομών σε επιλεγμένα σημεία. Οι θέσεις που είχαν ανασκαφεί κατά το παρελθόν καταγράφηκαν, ήδη, σε ψηφιακούς χάρτες, ενώ διενεργήθηκαν αρχαιολογικές επιφανειακές έρευνες προς εντοπισμό νέων θέσεων καθώς και γεωφυσικές έρευνες στο κάστρο της Λαμίας. Το αρχαιολογικό ερευνητικό πρόγραμμα θα συνεχισθεί τον Ιούνιο του 2019 υπό τη διεύθυνση και επίβλεψη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδος και Ευρυτανίας.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, ο Δήμος Λαμιέων και το Μυκηναϊκό Ίδρυμα συνδιοργάνωσαν με μεγάλη επιτυχία δύο ημερίδες με τέσσερις αρχαιολογικές διαλέξεις που ήταν ανοικτές για το ευρύ κοινό και πραγματοποιήθηκαν στο αμφιθέατρο του Κάστρου. Οι διαλέξεις θα συνεχισθούν τον Ιούνιο του 2019 με την πραγματοποίηση 8 ομιλιών από διακεκριμένους ακαδημαϊκούς και επιστήμονες που θα διεξαχθούν, υπό την αιγίδα του Δήμου Λαμιέων, κατά τη διάρκεια της δεύτερης φάσης του αρχαιολογικού ερευνητικού προγράμματος.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του προγράμματος δραστηριοτήτων εθελοντισμού του Μυκηναϊκού Ιδρύματος, υπό την αιγίδα του Δήμου Λαμιέων, ομάδα φοιτητών του αρχαιολογικού προγράμματος διενήργησε καθαρισμούς αρχαιολογικών χώρων και συμμετείχε εθελοντικά σε σωστική ανασκαφή υπό την επίβλεψη και διεύθυνση της  Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδος και Ευρυτανίας.

Αγγελική Κώττη

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Σάββατο 15/06/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα