Φωτιά Αρχαία Ολυμπία: Τιτάνια μάχη για εγκαταστάσεις και αρχαιολογικό χώρο

Φωτιά Αρχαία Ολυμπία: Τιτάνια μάχη για εγκαταστάσεις και αρχαιολογικό χώρο

Αναζωπυρώσεις της φωτιάς γύρω από την Αρχαία Ολυμπία αντιμετωπίζουν οι επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις, όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, προσθέτοντας ότι «η κυριότερη αναζωπύρωση σημειώθηκε πίσω από τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, αλλά επιχείρησαν άμεσα τα αεροπλάνα, τα ελικόπτερα και τα πυροσβεστικά οχήματα».

Παράλληλα, τόνισε ότι «το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων βοηθούν οι αντιπυρικές ζώνες που έχουν διανοιχθεί».

Επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «από νωρίς σήμερα το πρωί έχει ενισχυθεί η ένταση των ανέμων, αν και σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προγνώσεις κάτι τέτοιο αναμενόταν να συμβεί μετά τις 10:00 το πρωί».

Πέντε εναέρια μέσα και επίγειες δυνάμεις
 

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στην περιοχή πραγματοποιούν ρίψεις νερού δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα και τρία ελικόπτερα, ενώ οι επίγειες δυνάμεις αποτελούνται από 174 πυροσβέστες με 52 οχήματα και εννέα ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, καθώς και η ομάδα συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Στην επιχείρηση συνδράμουν 82 πυροσβέστες από τη Γαλλία, το Λιμενικό Σώμα, ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α, ενώ στην περιοχή βρίσκεται και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος».

Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν ακόμα εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης.

Παράλληλα, έχουν ήδη ενημερωθεί οι κάτοικοι των κοινοτήτων Λαντζόι και Λιναριά, προκειμένου να είναι έτοιμοι, αν χρειαστεί να γίνει εσπευσμένα απομάκρυνση των πολιτών στις περιοχές αυτές.

Ολονύχτια μάχη
 

Μέχρι αργά το μεσάνυχτα η φωτιά στην Αρχαία Ολυμπία  έφτασε σχεδόν ένα χιλιόμετρο από το αρχαιολογικό μουσείο και τη  Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία με τις ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν «μάχη» για τον περιορισμό της, ενώ δυο ακόμα μέτωπα μαίνονται σε Μιράκα και Πελόπιο.

Οι πυροσβέστες κατέβαλαν υπεράνθρωπη προσπάθεια να ανακοπεί το μέτωπο προς τον αρχαιολογικό χώρο, προκειμένου να μην περάσει στον Κρόνιο Λόφο, δημιούργησαν κλοιό γύρω από την Ολυμπία.

Επίσης, με χωματουργικά μηχανήματα δημιουργούσαν αντιπυρικές ζώνες ώστε να αποτραπεί η φωτιά να πλησιάσει τον Αρχαιολογικό χώρο.

«Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη σε όλο τον δήμο της Αρχαίας Ολυμπίας και ένα άλλο μέτωπο της φωτιάς 'ανεβαίνει' προς τις κοινότητες», ανέφερε ο αντιδήμαρχος Χάρης Σπηλιόπουλος, για όσα διαδραματίζονται στην Αρχαία Ολυμπία, συμπληρώνοντας ότι «καταφέραμε να εκκενώσουμε άμεσα την Αρχαία Ολυμπία, όπως και τα ξενοδοχεία στα οποία διέμεναν τουρίστες».  

Μενδώνη: Το σύστημα πυροπροστασίας δουλεύει
 

Σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, «το σύστημα πυροπροστασίας της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας δουλεύει κανονικά, ενώ η Πυροσβεστική και η Πολιτική Προστασία είναι σε απόλυτο συντονισμό και ανοίγονται αντιπυρικές ζώνες» τονίζοντας ταυτόχρονα, πως «ό,τι είναι δυνατόν να γίνει για την προστασία του μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας και του αρχαιολογικού χώρου από τη φωτιά, γίνεται».

Σύμφωνα με το ilialive.gr χωρίς ρεύμα έμεινε η περιοχή της Ολυμπίας καθώς από την φωτιά κάηκε κομβικό σημείο στο δίκτυο της ΔΕΔΔΗΕ, ωστόσο μετά τις δυόμισι το πρωί επανήλθε η ηλεκτροδότησή της.

Νωρίτερα, είχε επισκεφθεί την Αρχαία Ολυμπία ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, όπου προήδρευσε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο και αποφασίστηκε μεταξύ άλλων να ενισχυθούν συνεχώς οι πυροσβεστικές δυνάμεις από άλλα σημεία της χώρας. Ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ έχουν αναπτυχθεί σε ασφαλή σημεία στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας, προκειμένου να παράσχουν βοήθεια όπου χρειαστεί, ενώ με νοσηλευτικό προσωπικό έχει ενισχυθεί το νοσοκομείο Πύργου.

Επίσης, δύσκολη χαρακτηρίζεται η κατάσταση σε γειτονικά χωριά, όπου η φωτιά έχει προκαλέσει ζημιές σε σπίτια, αποθήκες και καλλιέργειες, αφού οι κάτοικοι ανησυχούν για το τι μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Εκκένωση οικισμών - Κάηκαν σπίτια

 

Συνολικά δέκα οικισμοί εκκενώθηκαν: Αρχαία Ολυμπία, Λιναράς, Πελόπιο, Πλάτανο, Κοσκινά, Μάγειρα, Κλαδέο, Καυκωνία και Χελιδόνι και Λαντζόι, ενώ λεωφορεία έσπευσαν να παραλάβουν κόσμο που δεν διέθετε μεταφορικό μέσο. Νωρίτερα πληροφορίες ανέφεραν ότι υπήρξαν εγκλωβισμένοι σε Πουρνάρι και Ηράκλεια.. Διακόπηκε η κυκλοφορία στην ΕΟ Τρίπολης.

Τουλάχιστον 20 σπίτια σε Πελόπιο, Πλάτανο και Καυκανιά και περιουσίες έχουν παραδοθεί στις φλόγες. Πυρκαγιά έχει ξεσπάσει και στην περιοχή Μιράκα του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, που βρίσκεται σε διαφορετικό σημείο από το πύρινο μέτωπο στην Ηράκλεια κοντά στα τούνελ της περιμετρικής Ολυμπίας.

Επίσης, ένα σπίτι είχε τυλιχτεί στις φλόγες στον Πλάτανο, στην περιοχή Προφήτης Ηλίας και σε παρακείμενη οικία κατοικούσε ένας ηλικιωμένος, ο οποίος δεν είχε εγκαταλείψει το σπίτι του με αποτέλεσμα να προκαλέσει την άμεση κινητοποίηση των ανδρών την Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, προκειμένου να τον απομακρύνουν από την περιοχή.

Ακόμα, υπήρξε εγκλωβισμένο άτομο ΑΜΕΑ μαζί με τον γιο του στο χωριό του Πελοπίου, το οποίο ωστόσο ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο απεγκλωβισμός του από τις πυροσβεστικές δυνάμεις.