Αραβικός Σύνδεσμος: Να αποσυρθούν όλες οι ξένες δυνάμεις από τη Λιβύη

Αραβικός Σύνδεσμος: Να αποσυρθούν όλες οι ξένες δυνάμεις από τη Λιβύη

Έκκληση για την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων από την εμπόλεμη Λιβύη απηύθυνε ο Αραβικός Σύνδεσμος, προκειμένου να αρχίσουν εκ νέου οι συνομιλίες με στόχο να τερματιστεί η σύρραξη στη χώρα της βόρειας Αφρικής.

Η έκτακτη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου μέσω βιντεοδιάσκεψης που ήταν αφιερωμένη στη Λιβύη συγκλήθηκε κατόπιν αιτήματος της Αιγύπτου.

Στην ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα μετά τη σύνοδο των ΥΠΕΞ, ο Αραβικός Σύνδεσμος σημείωσε ότι «απορρίπτει όλες τις ξένες παράνομες επεμβάσεις» στη Λιβύη και ζητεί «την απόσυρση όλων των ξένων δυνάμεων από την επικράτεια της Λιβύης και από τα χωρικά της ύδατα. Η στρατιωτική επιλογή δεν θα φέρει τη νίκη σε καμία πλευρά (...) και η στρατιωτική δράση δεν θα φέρει την ειρήνη, ούτε θα αποκαταστήσει τη σταθερότητα στο λιβυκό έδαφος», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αχμέτ Αμπντούλ Γκέιτ.

Απηύθυνε ταυτόχρονα έκκληση να κηρυχθεί εκεχειρία σε όλα τα μέτωπα, ειδικά στη Σύρτη, προκειμένου να διευκολυνθούν οι αντίπαλες πλευρές να ξαναρχίσουν συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Ωστόσο επέμεινε πως δεν θα στεριώσει καμία συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός εάν δεν αποσυρθούν οι μισθοφόροι και οι ξένοι μαχητές, δεν διαλυθούν οι παραστρατιωτικές ομάδες και αν δεν αποτραπεί η συνέχιση των ξένων στρατιωτικών επεμβάσεων.