ΓΔ: 897,55 5,86 (0,66 %)

Τζίρος: 86,12 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1989η
Δευτέρα, 12 Απριλίου 2021

ΓΔ: 897,55 5,86 (0,66 %)

Τζίρος: 86,12 εκατ. €   RT

Αρ. Πελώνη: Η Λιβύη πρότεινε τη σύσταση τεχνικών επιτροπών για τις θαλάσσιες ζώνες

Αρ. Πελώνη: Η Λιβύη πρότεινε τη σύσταση τεχνικών επιτροπών για τις θαλάσσιες ζώνες

«Η νέα σελίδα στις σχέσεις Ελλάδας-Λιβύης προφανώς δεν μπορεί να γραφεί πάνω στις παλιές», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, για την χθεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λιβύη.

«Η λιβυκή πλευρά θέλει να συζητήσει με την Ελλάδα το θέμα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών και πρότεινε τη σύσταση τεχνικών επιτροπών γι΄αυτό το θέμα».

Υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα «ξαναπιάνει το νήμα των σχέσεων με τη Λιβύη», επισήμανε ότι αφετηρία «πρέπει να είναι η ειλικρίνεια, η διάθεση διαλόγου και ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας».

«Σε κάθε περίπτωση, η πορεία της Λιβύης προς την ομαλοποίηση περνάει και μέσω της ΕΕ, έχουν τοποθετηθεί και ο κ. Μισέλ και μια σειρά ηγετών, και ο κ. Μητσοτάκης: προβλέπει και την αποχώρηση ξένων δυνάμεων, το οποίο έθεσε και ο πρωθυπουργός, μισθοφόρων, μαχητών, ξένων στρατευμάτων. Αυτή η συζήτηση θα έχει και άλλες συνέπειες», σχολίασε η κ. Πελώνη.

Αναφερόμενη στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, σημείωσε ότι για την ελληνική πλευρά είναι ανυπόστατο και άκυρο και «επισκιάζει τις διμερείς σχέσεις Λιβύης-Ελλάδας, αλλά και της Λιβύης με την Ε.Ε».

Παράλληλα, επισήμανε ότι υπάρχουν σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου γι΄αυτό, «υπάρχει άρα μια ευρωπαϊκή απόφαση που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν και από τι Λιβυκή πλευρά» και ότι ο κ. Μητσοτάκης μετέβη στη Λιβύη ως πρωθυπουργός της Ελλάδας, αλλά και ως ηγέτης κράτους-μέλους της ΕΕ.

Για τα Λύκεια και τα self tests

Για τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής για την επαναλειτουργία των Λυκείων, τόνισε ότι «είναι πολύ σημαντικό όχι μόνο από την πλευρά την εκπαιδευτική, αλλά και για την πνευματική και ψυχική υγεία των εφήβων».

Υπογράμμισε επίσης, ότι τα Λύκεια στην Αττική έχουν μείνει κλειστά 4,7 μήνες.

Για την προϋπόθεση των μαζικών τεστ που είχε θέσει η Επιτροπή, επισήμανε ότι αυτά είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία, και μίλησε για «εργαλείο που θα επιτρέψει στους μαθητές να επιστρέψουν στην σχολική αίθουσα με ασφάλεια».

«Είναι πολύ απλά στη χρήση τους, είναι ρινικά, θα υπάρξουν οδηγίες και βίντεο για τη χρήση των τεστ. Υπάρχουν συσκευασίες των 25 ατομικών τεμαχίων, οι οποίες επιδέχονται ατομικής διανομής και αργότερα θα υπάρχουν και ατομικές συσκευασίες. Προτεραιότητα στη διάθεσή τους έχουν μαθητές και εκπαιδευτικοί, ενώ όταν υπάρχει μεγαλύτερη επάρκεια, οι παραγωγικές ηλικίας 18-67 ετών», ανέφερε χαρακτηριστικά.