7ος χρόνος, ημέρα 2058η
Κυριακή, 20 Ιουνίου 2021

Αρ. Πελώνη για Λευκορωσία: Η ΕΕ θα πρέπει να στείλει ισχυρό μήνυμα και να εμφανιστεί ενωμένη

Αρ. Πελώνη για Λευκορωσία: Η ΕΕ θα πρέπει να στείλει ισχυρό μήνυμα και να εμφανιστεί ενωμένη

«Η Ελλάδα έχει καταδικάσει από την πρώτη στιγμή αυτή την πράξη κρατικής αεροπειρατείας, που δεν έχει προηγούμενο. Είναι αδιανόητο αυτό που έγινε. Το καταδικάσαμε από την πρώτη στιγμή. Προφανώς θα συζητηθεί στη Σύνοδο. Πρέπει να υπάρχουν συνέπειες γι’ αυτή τη συμπεριφορά», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1 FM», το μεσημέρι της Δευτέρας.

Όπως υπογράμμισε η κ. Πελώνη, επειδή είχαμε και μία πρόσφατη κρίση που αφορά στην εξωτερική πολιτική -τα όσα έγιναν στο Ισραήλ και στα παλαιστινιακά εδάφη τις προηγούμενες μέρες- δεν μπορεί η Ευρώπη να παραμένει διχασμένη όπως έγινε σε εκείνη την περίπτωση.

«Η Ευρώπη θα πρέπει να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα και να εμφανιστεί ενωμένη απέναντι σε αυτό το πολύ σοβαρό περιστατικό, το οποίο αγγίζει θέματα Δημοκρατίας, Κράτους Δικαίου, ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι ζητήματα αρχής για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν μπορεί η ΕΕ να κάνει πίσω σε αυτά τα ζητήματα», επισήμανε.

«Το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID παίρνει σάρκα και οστά»

«Στα τακτικά θέματα της Συνόδου Κορυφής είναι και το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID, το οποίο έχει κλείσει από τις προηγούμενες μέρες σε πρακτικό επίπεδο και προχωρά σε τεχνικό επίπεδο. Θυμίζω ότι είναι μία πρόταση την οποία είχε καταθέσει πρώτος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, για να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις στην ΕΕ», σημείωσε η κ. Πελώνη. 

«Παίρνει πλέον σάρκα και οστά, το νομοθετικό πλαίσιο θα τεθεί σε εφαρμογή εντός του Ιουνίου. Προχωρούν οι τεχνικές ομάδες, για την διαλειτουργικότητα αυτών των πιστοποιητικών ανά την Ευρώπη. Είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο», σχολίασε.

«Δεν ευσταθεί ο ισχυρισμός για κενό ασφαλείας στο gov.gr»

Για το δημοσίευμα που κάνει λόγο για κενό ασφαλείας στο gov.gr η κ. Πελώνη τόνισε ότι κάτι τέτοιο δεν ευσταθεί.

«Τηρεί πάντα όλα τα κατάλληλα τεχνικά μέτρα ασφαλείας, με στόχο προφανώς τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών και την προστασία των προσωπικών δεδομένων», επισήμανε.

Για την φωτιά στην Κορινθία 

«Έχει ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος, έχει γίνει η προετοιμασία. Ανακοινώθηκαν χθες από κυβερνητικό κλιμάκιο που πήγε στην περιοχή, μέτρα στήριξης των πληγέντων, που θα γίνουν πιο συγκεκριμένα. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται συντονισμός, απαιτείται εγρήγορση», δήλωσε η κ. Πελώνη.

Όπως είπε, ο πρωθυπουργός  θα βρίσκεται στην έδρα της Πολιτικής Προστασίας το μεσημέρι, σε μία σύσκεψη στην οποία θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής και οι έντεκα Δήμαρχοι των 18 περιοχών της Αττικής που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης της Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να δρομολογηθούν και έργα μείωσης των κινδύνων εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Για τη λειτουργία της Βουλής

«Το υγειονομικό πρωτόκολλο της Βουλής δεν το αποφασίζει ούτε η κυβερνητική πλειοψηφία, ούτε η αντιπολίτευση. Υπάρχει η υγειονομική Υπηρεσία της Βουλής που έχει ορίσει αυτό το πρωτόκολλο.  Από την περασμένη εβδομάδα μιλούν  όλο και περισσότεροι ομιλητές με φυσική παρουσία. Στο Νομοσχέδιο για την κοινή γονική μέριμνα μίλησαν 73 ομιλητές. Δεν μπορούν να είναι όλοι ταυτόχρονα στην αίθουσα», σχολίασε η κ. Πελώνη, κάνοντας λόγο για «μία προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να επαναφέρει το αφήγημά του περί "Δημοκρατίας σε καραντίνα", η οποία δεν ευσταθεί».

«Το τελευταίο 4μηνο σε 24 νομοσχέδια έχουν μιλήσει περισσότεροι από 1.230 ομιλητές. Δεν ευσταθούν όλοι αυτοί οι ακτιβισμοί με τις ονομαστικές ψηφοφορίες, τις οποίες προκαλεί ο ΣΥΡΙΖΑ και κατόπιν αποχωρεί, κάτι που είναι ενάντια και στον Κανονισμό της Βουλής», είπε.

«Απαράδεκτες οι δηλώσεις Λασκαρίδη»

Τέλος, για τα όσα φέρεται να είπε ο εφοπλιστής Λασκαρίδης, η κ. Πελώνη έκανε λόγο για «απαράδεκτες δηλώσεις, οι οποίες δεν επιδέχονται καμίας διόρθωσης».