«Απτόητοι» οι Ρεπουμπλικάνοι της Γερουσίας από τις «βόμβες» Μπόλτον

«Απτόητοι» οι Ρεπουμπλικάνοι της Γερουσίας από τις «βόμβες» Μπόλτον

«Μην περιμένετε να αλλάξει τις απόψεις των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία για τον Τραμπ» είπε χαρακτηριστικά ο βετεράνος στρατηγικός σύμβουλος Καρλ Ρόουβ σε συνέντευξη του αναφορικά με το βιβλίο του Τζον Μπόλτον για την περίοδο του στον Λευκό Οίκο.

«Αν εξαρτάται η επανεκλογή σου από τον Τραμπ τότε θα πεις στον κόσμο ότι αυτά είναι βλακείες, αν είσαι Δημοκρατικός θα αναρωτηθείς γιατί δεν μιλούσε νωρίτερα», πρόσθεσε το άλλοτε δεξί χέρι του Τζορτζ Μπους του Νεότερου.

Μπορεί το βιβλίο του πρώην συμβούλου εθνικής ασφάλειας να έχει προκαλέσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον όσον αφορά τις αποκαλύψεις που κάνει για τον πρόεδρο στο κομμάτι της εξωτερικής πολιτικής, ωστόσο οι Ρεπουμπλικάνοι δείχνουν απτόητοι, ιδιαίτερα δε όσοι έχουν μπροστά τους μάχες επανεκλογής.

Κάπως έτσι, μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, όπως οι Στίβεν Μνούτσιν και Μάικ Πομπέο, ο στενός σύμβουλος του Τραμπ, Πίτερ Ναβάρο αλλά και Γερουσιαστές έβαλαν πυρ ομαδόν κατά του Μπόλτον. 

Χαρακτηριστικά, ο Λίντσεϊ Γκρέιαμ είπε «Δεν μπορώ να πάρω στα σοβαρά έναν άνθρωπο που υποστηρίζει ότι είδε να διαπράττονται εγκλήματα και απλά τα έγραψε σε ένα βιβλίο». Ο Τζόι Μπαράσο από το Γουαϊόμινγκ τόνισε «Κάθε φορά νόμιζε ότι ήταν ο εξυπνότερος άνθρωπος στο δωμάτιο».

Υποστηρικτική θέση για τον πρόεδρο Τραμπ πήρε και ο Τζέιμς Λάνγκφορντ, Γερουσιαστής της Οκλαχόμα που δήλωσε «Το χρονικό σημείο που βγήκε το βιβλίο είναι σίγουρα ύποπτο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της δίκης του Τραμπ στη Γερουσία για το θέμα της Ουκρανίας, ένα δημοσίευμα της New York Times είχε βάλει φωτιά στο σκηνικό. Η εφημερίδα επικαλούμενη το αδημοσίευτο, τότε, χειρόγραφο ανέφερε ότι ο Τραμπ είχε πει στον Μπόλτον ότι ήθελε να παγώσει τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία μέχρι το Κίεβο να ξεκινήσει έρευνες σε βάρος Δημοκρατικών πολιτικών, συμπεριλαμβανομένου και του Τζο Μπάιντεν, του πρώην αντιπροέδρου και πιθανού αντιπάλου του στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Οι μόνοι άνθρωποι από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα που τάχθηκαν υπέρ της κλήσης Μπόλτον στη Γερουσία για να καταθέσει ως μάρτυρας, ήταν οι Μιτ Ρόμνεϊ και Σούζαν Κόλλινς. Αμφότεροι είναι στο στόχαστρο του Λευκού Οίκου ως «φίλο-δημοκρατικοί». Η τρίτη Γερουσιαστής του κόμματος με την οποία ο Τραμπ είναι «στα μαχαίρια» είναι η Λίζα Μαρκαούσκι, η οποία όμως δεν έχει ακόμα εκφραστεί...