Απρόσμενη ενίσχυση του πληθωρισμού της Ευρωζώνης το Νοέμβριο

Απρόσμενη ενίσχυση του πληθωρισμού της Ευρωζώνης το Νοέμβριο

Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης ενισχύθηκε απρόσμενα το Νοέμβριο, ένα μήνα πριν την ανακοίνωση επέκτασης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 0,2% σε ετήσιο βαθμό, έναντι του 0,1% που ήταν η πρώτη εκτίμηση που είχε γίνει στις 2 Δεκεμβρίου, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Τετάρτη. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που έχει σημειωθεί από τον Ιούλιο.

Παρότι κάθε άνοδος του πληθωρισμού αποτελεί θετική εξέλιξη για την ΕΚΤ, η πρόσφατη πτώση των τιμών του πετρελαίου υποδηλώνει πως η αύξηση των τιμών θα δυσκολευτεί να πετύχει το στόχο της, δηλαδή το να φτάσει μεσοπρόθεσμα στο 2%.

Ο δομικός πληθωρισμός επιβραδύνθηκε στο 0,9% το Νοέμβριο από το 1,1% που βρισκόταν τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την Eurostat. Το ενεργειακό κόστος έκανε βουτιά 7,3%.

Σε ξεχωριστή της ανακοίνωση, η Markit Economics ανακοίνωσε πως οι τιμές παραγωγών στον τομέα της μεταποίησης και των υπηρεσιών στην Ευρωζώνη συνέχισαν να έχουν πτωτική πορεία το Δεκέμβριο, γεγονός που δείχνει ότι οι εταιρείες δεν ήταν σε θέση να μετακυλήσουν το αυξημένο κόστος στους πελάτες τους.

Στο -0,1% διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 2015, αμετάβλητος σε σχέση με τον Οκτώβριο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει σήμερα η Eurostat. Ένα χρόνο πριν, τον Νοέμβριο του 2014, ο πληθωρισμός ανερχόταν σε -1,2%.