Αποσύρεται για διαβούλευση το νομοσχέδιο για τα αδέσποτα μετά τις έντονες αντιδράσεις

Αποσύρεται για διαβούλευση το νομοσχέδιο για τα αδέσποτα μετά τις έντονες αντιδράσεις

Αποσύρεται προς το παρόν από τη διαβούλευση, το νομοσχέδιο για τα Δεσποζόμενα και Αδέσποτα Ζώα Συντροφιάς, προκειμένου να επανεξεταστούν ζητήματα που αναδείχθηκαν από την ως τώρα διαδικασία.

Το νομοσχέδιο είχε προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων κυρίως μεταξύ φιλοζωϊκών οργανώσεων ενώ με ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι Πράσινοι έστρεψαν τα βέλη τους κατά του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος για τα ζώα συντροφιάς χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο ως «απαράδεκτο», ενώ κατέγραψαν και 14 «μελανά σημεία» του σχεδίου νόμου.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου, το σχέδιο νόμου θα επανέλθει όταν επαναδιαμορφωθούν οι σχετικές διατάξεις.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία, δεκάδες διατάξεις αποτελούν «μαύρες σελίδες» που αντί να επιχειρούν να βοηθήσουν στο υπαρκτό πρόβλημα του περιορισμού των αδεσπότων, το επιτείνουν με νομοθετικές ρυθμίσεις που γυρίζουν χρόνια πίσω την αντιμετώπιση των ζώων συντροφιάς, δεσποζόμενων και αδέσποτων, και παραπέμπουν σε μεθόδους μαζικής εξόντωσης.

Ακόμη, απαγορεύει δια ρητών διατάξεων, τη φιλοζωική δράση των πολιτών και των σωματείων, όποιος πολίτης η σωματείο παραβιάσει το νόμο και περιθάλπει η φιλοξενεί η διασώζει και βρίσκει οικογένεια στα αδέσποτα, τιμωρείται με χρηματικό πρόστιμο από 5 ως 15 χιλιάδες ευρώ και με ποινή φυλάκισης ενός έτους και περιορίζει το ρόλο των φιλοζωικών σωματείων σε "επικουρικό" του (ανύπαρκτου) έργου των δήμων -και μόνον εφόσον οι Δήμοι το επιτρέπουν.

Την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου είχε ζητήσει και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι το εν λόγω νομοσχέδιο είναι άλλη μια απόδειξη της προχειρότητας της κυβέρνησης και της παροιμιώδους ανικανότητάς της.

Από την πλευρά του, ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Ρήγας, σχολίασε πως «δεν γνωρίζαμε πολύ καλά τι περιελάμβανε το νομοσχέδιο για τα κατοικίδια» και τόνισε πως υπάρχουν συζητήσεις με κάποιες φιλοζωικές οργανώσεις ώστε να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές.