Αποσύρει ο Μ. Καλογήρου το νομοσχέδιο Κοντονή για την τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου

Αποσύρει ο Μ. Καλογήρου το νομοσχέδιο Κοντονή για την τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου

Ως άδειασμα στον προκάτοχό του Σταύρο Κοντονή εκλαμβάνεται η απόφαση του νέου υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου να ανακαλέσει από τη Βουλή νομοσχέδιο που μεταξύ άλλων προέβλεπε την τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου Αθηνών με τη δημιουργία δύο νέων στην Αττική.

Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό πως ο κ. Καλογήρου αναφέρθηκε στην απόφασή του κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με το προεδρείο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών γεγονός που δείχνει πως η κυβέρνηση επιδιώκει να κλείσει ορισμένα μέτωπα στο δρόμο προς τις εκλογές. 

Και αυτό διότι ο κ. Κοντονής  δήλωνε  πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου ότι «Είναι αμετάκλητη η απόφαση της κυβέρνησης για τη διάσπαση του πρωτοδικείου και της εισαγγελίας της Αθήνας» και να υπογραμμίζει πως «με το πρώτο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί στη Βουλή, θα καθοριστεί ο τρόπος επιλογής της έδρας των δύο πρωτοδικείων».

«Αυτός ο υδροκεφαλισμός που επικρατεί εδώ και χρόνια κατά έναν παράλογο τρόπο στο πρωτοδικείο Αθηνών, μοναδικό παράδειγμα στην Ευρώπη, θα σταματήσει... » τόνιζε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης σημειώνοντας μάλιστα πως «Εκτιμώ ότι μέσα στο 2018 θα έχουμε τελειώσει τη διαδικασία της εξεύρεσης κτιρίων που θα στεγάσουν τα νέα πρωτοδικεία ανατολικής και δυτικής Αττικής και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2019».

Πρέπει να σημειωθεί πως ο κ. Καλογήρου ζήτησε με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής την απόσυρση του νομοσχεδίου που είχε κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση, στο οποίο περιλαμβάνονται και οι διατάξεις για την ίδρυση νέων Πρωτοδικείων στο νομό Αττικής, 

Υπενθυμίζεται ότι οι ρυθμίσεις για την τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου της Αθήνας είχαν προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, ο οποίος είχε διεξάγει και επαγγελματικό δημοψήφισμα, στο οποίο οι δικηγόροι με συντριπτικά ποσοστά είχαν ταχθεί κατά, ενώ το θέμα αυτό είχε πυροδοτήσει αντιπαραθέσεις ανάμεσα στον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή και τον πρόεδρο του ΔΣΑ Δημήτρη Βερβεσό.

Όλα δείχνουν πως η κυβέρνηση επιδιώκει να κλείσει μέτωπα. Ήδη με την κίνηση αυτή τείνει χείρα φιλίας προς τους δικηγόρους τους εκπροσώπους των οποίων επισκέφθηκε με δική του πρωτοβουλία, ενώ όπως προέκυψε από τη συνάντηση «ενόψει του νέου δικαστικού έτους, ο Υπουργός θα προβεί σε άμεσες ενέργειες ούτως ώστε να επιλυθεί η εκκρεμότητα που έχει δημιουργηθεί μετά την απόφαση της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, για την υποχρεωτικότητα της διαμεσολάβησης, η οποία προβλέπεται να ξεκινήσει να εφαρμόζεται, σύμφωνα με τον ν. 4512/2018, από τις 17.10.2018».