7ος χρόνος, ημέρα 2062η
Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2021

Απορρίπτει η Άγκυρα την κριτική για την αντίδρασή της απέναντι στις διαδηλώσεις

Απορρίπτει η Άγκυρα την κριτική για την αντίδρασή της απέναντι στις διαδηλώσεις

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απορρίπτει τις διεθνείς επικρίσεις σχετικά με την αντίδραση των τουρκικών αρχών στις διαδηλώσεις που συνεχίζονται εδώ και ένα μήνα σε ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της χώρας.

Μάλιστα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε ότι μια τέτοια κριτική μπορεί να ενθαρρύνει παράνομες ενέργειες. «Προειδοποιούμε ορισμένους κύκλους (στο εξωτερικό) να μη χρησιμοποιούν γλώσσα που προκαλεί ομάδες οι οποίες καταφεύγουν σε παρανομίες και ενθαρρύνει παράνομες ενέργειες», ανακοινώθηκε χαρακτηριστικά, χωρίς ωστόσο να κατονομάζονται συγκεκριμένες χώρες.

«Δεν είναι κανενός ο ρόλος να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι χθες οι ΗΠΑ εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις συλλήψεις φοιτητών και άλλων διαδηλωτών και καταδίκασαν την αντί ΛΟΑΤΚΙ ρητορική, όπως τη χαρακτήρισαν, αναφορικά με τις διαδηλώσεις.

Το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ κάλεσε επίσης να δοθεί τέλος στην υπερβολική χρήση βίας εις βάρος φοιτητών και διαδηλωτών καταδικάζοντας μέσω Twitter «τα ομοφοβικά και τρανσφοβικά σχόλια των αξιωματούχων».

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού αναφέρθηκε σε ορισμένους από τους φοιτητές που διαδήλωναν ως «παραβατικούς ΛΟΑΤΚΙ», ενώ ο Ερντογάν δήλωσε επίσης χθες, ότι «δεν υπάρχει αυτό που λέμε ΛΟΑΤΚΙ».


 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ