Απορρίφθηκε το αίτημα Κ. Πάσσαρη να δικαστεί στην Ελλάδα

Απορρίφθηκε το αίτημα Κ. Πάσσαρη να δικαστεί στην Ελλάδα

Απορρίφθηκε το αίτημα του Κώστα Πάσσαρη να έρθει στην Ελλάδα προκειμένου να δικαστεί στις 2 Δεκεμβρίου 2019 στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών για την διάπραξη τεσσάρων ανθρωποκτονιών, δεκαεπτά απόπειρες ανθρωποκτονίας και σωρεία άλλων αδικημάτων, για τα οποία έχει κριθεί ένοχος σε πρώτο βαθμό από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, το οποίο του επέβαλε ποινή τέσσερις φορές ισόβια και 166 χρόνια κάθειρξη.

Ο 45χρονος ισοβίτης εκτίει εξάλλου από το 2001 ποινή δις ισόβια στις Ρουμανικές φυλακές της Γκέρλα, για δύο ανθρωποκτονίες, τις οποίες διέπραξε εκεί.

Εμπλοκή και της ρουμανικής δικαιοσύνης

Το αίτημα του Κώστα Πάσσαρη, σύμφωνα με το dikastiko.gr είχε υποβληθεί στις 14 Νοεμβρίου 2019 προς την Εισαγγελία Εφετών, δηλαδή προτού παραληφθεί το αίτημα της ρουμανικής δικαιοσύνης προκειμένου ο ισοβίτης να επιστρέψει στην Ελλάδα και να εκτίσει πλέον εδώ την ποινή του. Το ρουμανικό αίτημα σχετίζεται με το γεγονός ότι η ποινή του Πάσσαρη στην Ρουμανία εξαντλείται εντός του 2020, συνεπώς αναμένεται η αποφυλάκισή του.

Στο υποβληθέν αίτημα από τον συνήγορο του βαρυποινίτη, Ανδρέα Ταγαράκη αναφέρεται πως «...δια της παρούσης σας δηλώνω ότι ΕΠΙΘΥΜΩ , ως έχω προς τούτο αναφαίρετο συνταγματικό και δικονομικό δικαίωμα, να εμφανιστώ ΑΥΤΟΠΡΟΣΏΠΩΣ, και όχι να εκπροσωπηθώ μόνο δια πληρεξούσιου δικηγόρου ενώπιον του ανωτέρω Δικαστηρίου, κατά τη συγκεκριμένη ή τυχόν σε μετ' αναβολήν δικασίμους, λόγος για τον οποίο ΠΑΡΑΚΑΛΩ να αιτηθείτε και να διαταχθεί η μεταγωγή μου….». Με βάση το αίτημα του συνηγόρου ο Πάσσαρης ζητά να μεταφερθεί στην Ελλάδα προκειμένου να δικαστεί και εν συνεχεία να επιστρέψει στις ρουμανικές φυλακές.

Η απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης

Αυθημερόν έφτασε η αρνητική απάντηση της ελληνικής δικαιοσύνης, με τον εισαγγελέα Εφετών Παν. Παναγιωτόπουλο, ως προϊστάμενος του τμήματος ΜΟΔ-ΜΟΕ να παραπέμπει στην αρνητική αμετάκλητη αρνητική θέση της ρουμανικής δικαιοσύνης: «Απορρίπτει αίτηση. Υφίσταται η από 19.3.2019 αμετάκλητη απόφαση του Εφετείου Βουκουρεστίου που αρνείται την παράδοσή του στην Ελλάδα».

Εν συνεχεία προέκυψε η αλλαγή στάσης των Ρουμάνων, οι οποίοι και εξέφρασαν πλέον την πρόθεσή τους να επιτρέψουν στον ισοβίτη να επανέλθει στην Ελλάδα προκειμένου να εκτίσει εδώ την ποινή του, προφανώς προλαμβάνοντας την επικείμενη αποφυλάκισή του, επιλέγοντας την οριστική μεταφορά του Κ. Πάσσαρη στην χώρα μας κι όχι την προσωρινή του μεταγωγή.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, αναμένεται να λάβει θέση επί της υπόθεσης Πάσσαρη και το υπουργείο Δικαιοσύνης το οποίο έχει λόγο ως προς τυχόν απόφαση για οριστική επιστροφή του ισοβίτη στην Ελλάδα.