Χονγκ Κονγκ: Απολύθηκε καθηγητής Νομικής και ακτιβιστής μετά από πίεση του Πεκίνου 

Απολύθηκε καθηγητής Νομικής και ακτιβιστής μετά από πίεση του Πεκίνου 

Το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ έθεσε τον καθηγητή Μπένι Τάι εκτός ακαδημαϊκού προσωπικού μια κίνηση που συμπίπτει με την επικύρωση του νόμου της κινεζικής κυβέρνησης περί εθνικής ασφάλειας στην πρώην βρετανική αποικία.

Σύμφωνα με την απόφαση του συμβουλίου του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, ο αναπληρωτής καθηγητής νομικής και ηγετική φυσιογνωμία του «Κινήματος της Ομπρέλας» του 2014, αποβλήθηκε με ψήφους 18 υπέρ έναντι 2 κατά, όπως ανέφεραν τοπικά ΜΜΕ.

Ο Μπένι Τάι έλαβε δημοσιότητα εκτός Χονγκ Κονγκ τον Ιανουάριο του 2013, όταν ίδρυσε το Occupy Central. Αυτό τον έφερε αντιμέτωπο με την κατηγορία ότι παρέβη τον κώδικα συμπεριφοράς των καθηγητών Νομικής επειδή καλεί τον κόσμο να παραβιάσει ηθελημένα τον νόμο. Απαντώντας στην κατηγορία, ο Τάι υποστήριξε ότι το Occupy Central είναι μια μορφή κοινωνικής ανυπακοής και ότι η κοινωνική ανυπακοή δεν παραβιάζει την έννομη τάξη.

Ο Τάι είχε αφεθεί ελεύθερος σε εγγύηση, από τότε που καταδικάστηκε σε 16 μήνες φυλάκιση, τον Απρίλιο του 2019.

Σε δημοσίευση, την Τετάρτη, στο λογαριασμό του στο Facebook, ο Τάι αναφέρει ότι σκοπεύει να συνεχίσει να γράφει και να δίνει διαλέξεις για νομικά θέματα και ζήτησε δημόσια υποστήριξη. «Εάν επιμείνουμε, σίγουρα θα δούμε μια μέρα την αναβίωση του κράτους δικαίου στο Χονγκ Κονγκ», έγραψε ο Τάι.