Απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές

Απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές

Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχωρούν τη Δευτέρα, καθώς οι παγκόσμιες αγορές προσπαθούσαν να αποκτήσουν θετική δυναμική και να ανακάμψουν από την αστάθεια της περασμένης εβδομάδας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί 0,48% με τις μετοχές των κατασκευών και των υλικών να υποχωρούν 1,2%, ενώ οι τηλεπικοινωνίες κερδίζουν 0,8%.

Στη Γερμανία ο δείκτης DAX σημειώνει πτώση 0,53% στις 13.952 μονάδες. Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE κινείται πτωτικά κατά 0,23% στις 7.401 μονάδες. Στο Παρίσι ο δείκτης CAC καταγράφει απώλειες 0,52%, στις 6.329 μονάδες.

Πτωτικά κινούνται και οι περιφερειακές αγορές με τον δείκτη FTSE MIB στο Μιλάνο να σημειώνει πτώση 0,11%, στις 24.019 μονάδες

Το χαμηλότερο άνοιγμα για τις ευρωπαϊκές μετοχές έρχεται μετά από μια ταραχώδη εβδομάδα για τις παγκόσμιες αγορές, αν και οι ευρωπαϊκές μετοχές σημείωσαν άνοδο την Παρασκευή σε μια προσπάθεια να ανακτήσουν κάποιο έδαφος με τους επενδυτές να αξιολογούν τις προοπτικές για τον πληθωρισμό και τα επιτόκια.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, άλλες παγκόσμιες αγορές δυσκολεύτηκαν να δημιουργήσουν θετικό κλίμα καθώς ξεκινά η νέα εβδομάδα συναλλαγών. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των μετοχών των ΗΠΑ υποχώρησαν στις αρχές της προκαταρκτικής διαπραγμάτευσης τη Δευτέρα ενόψει μιας εβδομάδας μεγάλων κερδών για τους λιανοπωλητές.

Οι αναλυτές θα παρακολουθούν στενά τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη, τις επόμενες ημέρες, ιδιαίτερα αφού η Φινλανδία ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα υποβάλει αίτηση για ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία ΝΑΤΟ. Θα είναι μια ιστορική κίνηση για τη σκανδιναβική χώρα, η οποία είχε μια πολιτική στρατιωτικής ουδετερότητας επί δεκαετίες μέχρι τώρα.