Απώλειες 1,7 δισ. ευρώ φέτος λόγω COVID-19 για τα γερμανικά αεροδρόμια

Απώλειες 1,7 δισ. ευρώ φέτος λόγω COVID-19 για τα γερμανικά αεροδρόμια

Ως δραματική περιέγραψε την οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα γερμανικά αεροδρόμια λόγω κορονοϊού ο διευθύνων σύμβουλος της Ένωσης Πολιτικών Αερολιμένων Γερμανίας (ADV) Ραλφ Μπάιζελ και ζητά κρατική ενίσχυση. 

Πριν από την αυριανή συνάντηση με τον ομοσπονδιακό υπουργό μεταφορών Αντρέας Σόιερ (CSU), η Ένωση Πολιτικών Αερολιμένων Γερμανίας ζήτησε εκτεταμένη κρατική ενίσχυση για τα γερμανικά αεροδρόμια.

«Τα αεροδρόμια στη Γερμανία χρειάζονται τουλάχιστον την επιστροφή των παγίων εξόδων επιχειρησιακής ετοιμότητας ύψους 740 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποίο συσσωρεύτηκαν τους πρώτους μήνες του 2020, από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο. Μεσοπρόθεσμα, τα αεροδρόμια χρειάζονται σαφώς μεγαλύτερη υποστήριξη, καθώς χάνουν περίπου δέκα εκατομμύρια ευρώ κάθε μέρα», όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της ADV, Ραλφ Μπάιζελ, σε σημερινή συνέντευξή του στην ηλεκτρονική πύλη ειδήσεων «T-Online». 

«Παρά την έγκριση των κρατικών ενισχύσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ισχύει από τον Αύγουστο, δεν έχουν ακόμη εισρεύσει χρήματα. Είναι καιρός να δράσουμε αποφασιστικά. Το πόσο μεγάλο πρέπει να είναι το ποσό για τους επόμενους μήνες εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το εάν τα αεροδρόμια πρέπει να διατηρήσουν τη λειτουργία τους κατά τη διάρκεια  του lockdown, όπως έγινε και πρόσφατα. Στο πρώτο lockdown, όλα τα αεροδρόμια παρέμειναν σε λειτουργία κατόπιν επιθυμίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των κυβερνήσεων των κρατιδίων ώστε να διασφαλισθεί ο εφοδιασμός με τρόφιμα και για τη μεταφορά ασθενών», πρόσθεσε ο Μπάιζελ.

«Εάν θέλουμε να συνεχιστεί αυτό και στο μέλλον, αναμένουμε ότι τουλάχιστον θα αποζημιωθούμε για το κόστος επιχειρησιακής ετοιμότητας, για παράδειγμα για το λειτουργικό κόστος του προσωπικού των πύργων ελέγχου ή για τη λειτουργία της πυροσβεστικής υπηρεσίας των αεροδρομίων. Η κατάσταση των γερμανικών αεροδρομίων είναι δραματική. Η ίδια η ύπαρξη ορισμένων εξ αυτών κινδυνεύει. Μια στις τέσσερις από τις περίπου 180.000 θέσεις εργασίας στα γερμανικά αεροδρόμια απειλείται και θα μπορούσαν να απειληθούν ακόμα περισσότερες. Υπολογίζω ότι τα γερμανικά αεροδρόμια θα έχουν απώλειες 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ φέτος και 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ το επόμενο έτος. Η πανδημία του κορονοϊού δεν έχει ακόμα τελειώσει. Στην καλύτερη περίπτωση, θα είμαστε ξανά στο επίπεδο πριν από την κρίση το 2023», κατέληξε ο Μπάιζελ.