Αποκλιμάκωση 30% στις νοσηλείες - Πτώση στα κρούσματα μετά τις 10 Ιουνίου
Νίκος Τζανάκης

Αποκλιμάκωση 30% στις νοσηλείες - Πτώση στα κρούσματα μετά τις 10 Ιουνίου

Από τις 10 Απριλίου, ο μέσος κυλιόμενος όρος των κρουσμάτων θα έχει μειωθεί στα 500 – 600 την ημέρα εκτίμησε ο καθηγητής πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, σημειώνοντας ότι υπάρχει  αποκλιμάκωση στις νοσηλείες των ασθενών με κορονοϊό κατά 30% στα νοσοκομεία και μια βελτίωση περίπου 15% στα κρεβάτια των ΜΕΘ.

Σύμφωνα με τον καθηγητή πνευμονολογίας, ουσιαστική αποκλιμάκωση των κρουσμάτων θα σημειωθεί μετά το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου που το 30 – 35% των πολιτών θα είναι εμβολιασμένοι και με τις δύο δόσεις. «Τότε θα δούμε μια σαφή αποκλιμάκωση των πανδημικών δεικτών», είπε.

Μιλώντας στο Open Tv ο καθηγητής τόνισε ότι «η αποκλιμάκωση είναι αργή, αλλά γίνεται», ωστόσο επισήμανε πως παραμένει υψηλά ο δείκτης θνησιμότητας, ο οποίος, όπως τόνισε, πάντα καθυστερεί και συγκεκριμένα πέφτει 3 περίπου εβδομάδες μετά την αποκλιμάκωση των κρουσμάτων. 

Ανέφερε ακόμα ότι τα self test δεν είναι 100% αξιόπιστα, ωστόσο είναι ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια της πολιτείας, καθώς προλαμβάνει κάποια κρούσματα, ενώ για την χρήση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, σημείωσε πως αυτή μπορεί να αποφεύγεται αν οι πολίτες κρατούν 3, 4 μέτρα απόσταση από την διπλανή παρέα και βγαίνουν με ανθρώπους που έχουν εμπιστοσύνη πως τηρούν τα μέτρα προστασίας.