7ος χρόνος, ημέρα 2093η
Κυριακή, 25 Ιουλίου 2021

Αποκλιμακώνονται οι πιέσεις στην τουρκική λίρα μετά τις «υποσχέσεις» του κεντρικού τραπεζίτη

Αποκλιμακώνονται οι πιέσεις στην τουρκική λίρα μετά τις «υποσχέσεις» του κεντρικού τραπεζίτη

Σημαντικές ανάσες παίρνει από χθες η τουρκική λίρα σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 6% έναντι του δολαρίου, ανακόπτοντας έτσι την επικίνδυνη διολίσθηση των τελευταίων ημερών, στον απόηχο της αντικατάστασης του κεντρικού τραπεζίτη. Στις συναλλαγές της Παρασκευής η τουρκική λίρα ενισχύεται στις 8,03 λίρες/δολάριο, όταν την περασμένη Τρίτη είχε φτάσει στο επίπεδο των 8,46 λιρών/δολάριο.

Ο νέος διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας (CBRT), Σαχάπ Καβτζίογλου, προσπάθησε χθες να καθησυχάσει την επενδυτική κοινότητα. Σε τηλεδιάσκεψης με εγχώριους και ξένους επενδυτές, ο Καβτζίογλου έδειξε να αλλάζει κατεύθυνση, λέγοντας ότι χρειάζεται σφιχτή νομισματική πολιτική για να μειωθεί ο πληθωρισμός.

Πρόσφατα ο ίδιος είχε συμφωνήσει μέσω άρθρου του στην εφημερίδα Yeni Safak, με την οικονομική θεωρία του Ερντογάν που θέλει τα χαμηλά επιτόκια να…κατευνάζουν τον πληθωρισμό. Σημειώνεται ότι η CBRT έχει θέσει στόχο τη μείωση του πληθωρισμού στο 5% από 15,6% που βρίσκεται σήμερα.

«Θα συνεχίσουμε να ορίζουμε τα επιτόκια σε επίπεδο πάνω από τον πραγματικό και εκτιμώμενο πληθωρισμό, διατηρώντας παράλληλα την ισχυρή αποπληθωριστική επίδραση, έως ότου εμφανιστούν ισχυρά στοιχεία που θα δείχνουν μόνιμη πτώση του πληθωρισμού και σταθερότητα των τιμών», σημείωσε.

Η εστίαση στον πληθωρισμό είναι ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσουμε τη μεταβλητότητα στις αγορές, πρόσθεσε ο Καβτζίογλου, και όπως φαίνεται έπεισε τουλάχιστον προς στιγμή τους επενδυτές.

«Η προσανατολισμένη στην καταπολέμηση του πληθωρισμού νομισματική πολιτική θα είναι το δυνατότερο όπλο μας που θα δρα ως ασπίδα στις παγκόσμιες διακυμάνσεις και στη μεταβλητότητα των αγορών», τόνισε ο Καβτζίογλου.