Αποκαταστάθηκε η επικοινωνία με τους Έλληνες ναυτικούς στο Ιράν

Αποκαταστάθηκε η επικοινωνία με τους Έλληνες ναυτικούς στο Ιράν

Συνεχίζεται το διπλωματικό θρίλερ με την κατάληψη των δυο ελληνικών δεξαμενόπλοιων από τους Φρουρούς της Επανάστασης στο Ιράν και τις προσπάθειες επιστροφή των Ελλήνων ναυτικών, καθώς μέχρι στιγμής αδιευκρίνιστο παραμένει σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διπλωματικοί χειρισμοί για την απελευθέρωσή τους.

Ωστόσο, η επικοινωνία του Υπουργείου Ναυτιλίας με τους 9 Έλληνες - οι οποίοι βρίσκονται στη γέφυρα και στις καμπίνες τους - έχει αποκατασταθεί και έχουν επικοινωνήσει με τους συγγενείς τους λέγοντας πως είναι καλά στην υγεία τους, μετέδωσε η ΕΡΤ, ενώ η μαρτυρία ενός πατέρα εκ των ναυτικών επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι υπάρχει πια επικοινωνία με τα μέλη του πληρώματος.

Μιλώντας στο neakriti.gr ο τελευταίος ανέφερε πως η Ιρανική φρουρά που εγκαταστάθηκε στο πλοίο επέστρεψε τα κινητά τηλέφωνα στα μέλη του πληρώματος και ο 28χρονος υιός του κατάφερε παρά τις δυσκολίες σύνδεσης να επικοινωνήσει. 

«Είναι ευδιάθετος. Όπως μας είπε στην αρχή όλα τα μέλη του πληρώματος, ταρακουνήθηκαν λίγο. Ήταν σε αμηχανία, αλλά μετά ηρέμησαν. Οι Ιρανοί τους συμπεριφέρονται πάρα πολύ καλά, και μας έχουν διαβεβαιώσει ότι όλα θα πάνε καλά. Έχω μιλήσει και με τον υπουργό Ναυτιλίας κ. Πλακιωτάκη, από τον οποίο πήραμε επίσης θετικές επιβεβαιώσεις. Θέλω να πιστεύω πως το όλο ζήτημα θα έχει σύντομα αίσιο τέλος», σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Πρόσθεσε επίσης ότι «τους αφήνουν να κυκλοφορούν πάνω στο πλοίο και δεν υπάρχει η πίεση που υπήρχε την πρώτη μέρα. Τώρα τα πράγματα είναι πιο χαλαρά και όπως μας ενημέρωσε τους συμπεριφέρονται πάρα πολύ σωστά. Έχει μείνει μέσα μια μονάδα ασφαλείας, δηλαδή περίπου δέκα άτομα, όχι παραπάνω».

Χθες το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, μετέδωσε ότι σύμφωνα με ανακοίνωση των ιρανικών ναυτιλιακών αρχών, το πλήρωμα των δύο ελληνικών τάνκερ δεν τελεί υπό κράτηση, αλλά βρίσκεται πάνω στα πλοία και είναι καλά στην υγεία του.

«Το πλήρωμα των δύο ελληνικών δεξαμενόπλοιων δεν έχει συλληφθεί και όλα τα μέλη του πληρώματος είναι καλά στην υγεία τους, προστατεύονται και τους παρέχονται όλες οι απαραίτητες υπηρεσίες ενώ βρίσκονται επί των πλοίων, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», ανέφερε ο Οργανισμός Λιμένων και Θαλάσσης του Ιράν.

Μάλιστα, το Tasnim επικαλέστηκε την Παρασκευή ανώνυμη πηγή, η οποία υποστήριξε πως «στον Περσικό Κόλπο βρίσκονται άλλα 17 ελληνικά ποια, τα οποία μπορεί να καταληφθούν από τους Φρουρούς της Επανάστασης εάν η Ελλάδα συνεχίσει την προβληματική της τακτική». Ενώ, όπως μεταδίδει το ιρανικό πρακτορείο, «ενημερωμένες πηγές τονίζουν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει αντισταθμιστικά μέτρα για το ιρανικό πετρελαιοφόρο το συντομότερο δυνατό».

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι το επίσης ιρανικό πρακτορείο Nour News που συνδέεται με το ιρανικό Ανώτατο Συμβούλιο Ασφαλείας είχε μεταδώσει την Παρασκευή ότι η Τεχεράνη σκόπευε να προχωρήσει σε τιμωρητικές ενέργειες για την κατάσχεση του ιρανικού φορτίου στην Ελλάδα, την οποία ο Ιρανικός Οργανισμός Λιμένων και Θαλάσσης είχε χαρακτηρίσει «πειρατική ενέργεια» η οποία αποτελεί «παραβίαση των διεθνών πρακτικών».

Συγκλονίζουν οι διάλογοι που μετέδωσε το Star, με τους ναυτικούς να δηλώνουν ότι δεν είναι οπλισμένοι και πως έχουν οικογένειες και τους Ιρανούς κομάντος να λένε «Εμείς είμαστε ο νόμος εδώ». 

Iρανοί: Μην κουνηθεί κάνεις. Αν έχετε όπλα παραδώστε τα τώρα.

Πλήρωμα: Δεν είμαστε οπλισμένοι. Είμαστε ένα εμπορικό πλοίο. Τι είστε εσείς; Κατά πατάτε τους νόμους. 

Ιρανοί: Εμείς είμαστε ο νόμος εδώ. Συγκεντρωθεί τε όλοι στην γέφυρα και ακινητοποιήστε το πλοίο. Παραδώστε τα κινητά σας. Κλείστε τον ασύρματο. Η μόνη επικοινωνία σας θα είμαστε εμείς.

Πλήρωμα: Έχουμε οικογένειες. Μη μας κάνετε κακό. Είμαστε νόμιμοι.

Ιρανοί: Δε θα πάθει κάνεις κακό. Αρκεί να μη δημιουργήσετε πρόβλημα. Είμαστε ο στρατός του Ιράν.

Υπενθυμίζεται ότι τα πλοία κατελήφθησαν την Παρασκευή από μονάδα του Ναυτικού των Φρουρών της Επανάστασης, κίνηση που ερμηνεύεται ως αντίποινα της Τεχεράνης για την κατάσχεση ρωσικού πλοίου με ιρανικό πετρέλαιο στα ανοικτά των ελληνικών ακτών.

Πρόκειται για τα πλοία Delta Poseidon του Διαμαντή Διαμαντίδη και το Prudent Warrior της εταιρείας Polembros Shipping Limited συμφερόντων του Σπύρου Πολέμη, στα οποία επιβαίνουν τουλάχιστον εννέα Έλληνες ναυτικοί. 

Το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε άμεσα με  έντονο διάβημα διαμαρτυρίας για την «κρατική πειρατεία» από το Ιράν, όπως χαρακτηρίζεται η κατάληψη των δύο ελληνικών τάνκερ στον Περσικό Κόλπο.