Αποκαλυπτήρια για το πρόγραμμα δανεισμού εν μέσω θυέλλης

Αποκαλυπτήρια για το πρόγραμμα δανεισμού εν μέσω θυέλλης

Πιστός στο ραντεβού του με τις αγορές θα είναι και φέτος ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους. Είτε στις 23 είτε στις 24 Δεκεμβρίου, θα δημοσιεύσει το πλάνο δανεισμού για την επόμενη χρονιά. Ένα πλάνο το οποίο θα υποδεχτούν με εντελώς διαφορετική ψυχολογία οι αγορές. Όχι μόνο γιατί έχουν προηγηθεί από την προηγούμενη εβδομάδα οι δηλώσεις Λαγκάρντ υπέρ της χώρας αλλά και γιατί, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για τον ΟΔΔΗΧ η χρονιά δεν έχει… τελειώσει ακόμη.

Μην πάει το μυαλό κανενός σε μια έκδοση ομολόγου λίγες ημέρες πριν την αλλαγή του χρόνου. Κανείς εκδότης δεν κάνει τέτοια κίνηση ειδικά όταν δεν υπάρχει λόγος γιατί γνωρίζει ότι οι «πελάτες» τους του (αυτοί δηλαδή που επενδύουν στα χαρτιά που εκδίδει) θέλουν να κρατήσουν τις θέσεις τους και να «κλείσουν τα βιβλία» της χρονιάς.

Το βλέμμα στρέφεται σε κινήσεις στην κατεύθυνση της αναδιάρθρωσης του χρέους, σε θετικά πιστωτικά γεγονότα όπως λέγονται. Η αγορά, εκτιμάται ότι θα υποδεχόταν ιδιαίτερα θετικά μια πρόωρη αποπληρωμή χρέους η οποία μάλιστα θα έκανε την έκπληξη καθώς θα κινούνταν πέραν των κινήσεων που έχουν ήδη εξαγγελθεί, δηλαδή της πρόωρης αποπληρωμής του ΔΝΤ και της πρόωρης εξόφλησης μέρους των διμερών δανείων, των λεγόμενων GLF.

Μια θετική έκπληξη των αγορών στο «γύρισμα» της χρονιάς, θα επιτρέψει στον ΟΔΔΗΧ να ξεκινήσει άμεσα, από τις αρχές κιόλας του 2022 την εκτέλεση του προγράμματος δανεισμού του 2022 ακολουθώντας την ίδια στρατηγική με το 2021. Φυσικά, το 2022, δεν είναι 2021. Ο πληθωρισμός είναι εδώ, η ενεργειακή κρίση είναι εδώ και η ανησυχία για την πανδημία βρίσκεται επίσης εδώ με αποτέλεσμα οι συνθήκες να είναι δύσκολες. Το ενδεχόμενο να χρειαστεί να δανειστούμε με υψηλότερο κόστος δανεισμού από ότι πέρυσι είναι ορθάνοικτο και λογικό από τη στιγμή που πέρυσι φτάσαμε να δανειζόμαστε ακόμη και με μηδενικό κουπόνι.

Το πρόγραμμα δανεισμού της Ελλάδα για το 2021 θα προβλέπει εκδόσεις συνολικού ύψους 10 δις. ευρώ. Το ποσό αυτό δεν θα προστεθεί ολόκληρο στο ύψος του χρέος καθώς υπάρχουν και λήξεις που θα πρέπει να πληρωθούν όπως επίσης και πρόωρες αποπληρωμές συνολικού ύψους άνω των 7 δις. ευρώ. Τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας προβλέπει να υποχωρήσουν ακόμη περισσότερο το 2022 (σ.σ εκτιμάται ότι θα κλείσουν στα 30 δις. ευρώ το 2021 ειδικά αν προχωρήσει η κίνηση έκπληξη) ενώ η αναλογία του χρέους ως προς το ΑΕΠ είναι πιθανό να πέσει και κάτω από το 190% ειδικά αν επικρατήσει υψηλότερος του αναμενόμενου πληθωρισμός για την επόμενη χρονιά.