Φιάσκο με την υπόθεση του χρυσού - Κόντρα Δικαιοσύνης και ΕΛΑΣ

Φιάσκο με την υπόθεση του χρυσού - Κόντρα Δικαιοσύνης και ΕΛΑΣ

Σε φιάσκο εξελίχθηκε η υπόθεση με τις εξαγωγές χρυσού, που οδήγησε στην προφυλάκιση οκτώ ατόμων και στην οποία είχε αναφερθεί από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας για μια μεγάλη επιτυχία των διωκτικών αρχών και επιχειρώντας να πολιτικοποιήσει το θέμα. 

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και Ελληνική Αστυνομία πετούν το μπαλάκι των ευθυνών στη Δικαιοσύνη, την ώρα που η νομική διάσταση απόψεων εισαγγελίας και ανακρίτριας δημιουργεί ερωτήματα.

Πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη επιρρίπτουν ευθύνες στην εισαγγελία, καθώς, επισημαίνουν ότι «για την πρόοδο της δικογραφίας υπήρχε συνεχής ενημέρωση των αρμοδίων εισαγγελέων, οι οποίοι επόπτευαν την προανακριτική έρευνα και διαδικασία σε όλα τα στάδια».

«Η επιχείρηση της αστυνομίας», προσθέτουν οι ίδιες πηγές, «πραγματοποιήθηκε μετά το ''πράσινο φως'' των εισαγγελέων, οι οποίοι προηγουμένως ενημερώθηκαν για το σύνολο του προανακριτικού υλικού της δικογραφίας, συγχαίροντας μάλιστα τόσοι οι ίδιοι, όσο και η αρμόδια ανακρίτρια, τους αστυνομικούς για τον άρτιο χειρισμό της υπόθεσης».

Νωρίτερα, δικαστικές πηγές έκαναν λόγο για ευθύνες τόσο της αστυνομίας όσο και της ανακρίτριας, καθώς οι αστυνομικές αρχές, οι οποίες είχαν στα χέρια τους την υπόθεση, σύμφωνα με διαβιβαστικό, δύο ολόκληρα χρόνια, δεν απευθύνθηκαν στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών είτε σε κάποιον άλλο ειδικό σε θέματα λαθρεμπορίας, για να διαπιστώσουν το νομικό καθεστώς που ισχύει στις εξαγωγές προς την Τουρκία.

Παράλληλα, ακόμη κι αν ο εισαγγελέας που άσκησε την ποινική δίωξη δεν είχε τον χρόνο να επικεντρωθεί στο αδίκημα της λαθρεμπορίας και να διασταυρώσει εάν υφίσταται, η ανακρίτρια διαφθοράς Σταυρούλα Μπελδέκα όφειλε να ξεκαθαρίσει το νομικό πλαίσιο που ισχύει, προκειμένου να μην αποδομηθεί στη συνέχεια η ανάκριση.

Ακόμη κι αν η ανακρίτρια μαζί με την αρμόδια εισαγγελέα γνωμοδοτήσεων εμπιστεύτηκαν τις αστυνομικές αρχές για την αξιολόγηση των ποινικών πράξεων που απέδωσε στους κατηγορουμένους, όφειλε, σύμφωνα με έγκυρες δικαστικές πηγές που επικαλείται το dikastiko.gr, να το διακριβώσει προτού προχωρήσει στις οκτώ προφυλακίσεις.

Νέα τροπή στην αποφυλάκιση

Η αποφυλάκιση πήρε νέα τροπή, καθώς λίγες ώρες μετά την κίνηση της ανακρίτριας για ανάκληση των 8 ενταλμάτων προσωρινής κράτησης, η εισαγγελία δεν έχει δώσει ακόμη απάντηση.

Οι κατηγορούμενοι παραμένουν σε καθεστώς κράτησης, ενώ οι συνήγοροι υπεράσπισης αναμένεται να καταφύγουν σε κατάθεση προσφυγής στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών για την άρση αυτής.

Ειδικότερα, από χθες το πρωί διαβιβάστηκε στο ανακριτικό γραφείο απάντηση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), σε ερώτημα της δικαστικής λειτουργού, στο οποίο η Αρχή επικαλούμενη την τελωνειακή νομοθεσία, ενημέρωσε ότι δεν οφείλονται δασμοί και φόροι για εξαγωγή χρυσού στην Τουρκία.

Σημειώνεται πως για πρώτη φορά στα δικαστικά χρονικά, οι ανακριτικές αρχές ανακαλούν αυτεπαγγέλτως την απόφασή τους για προφυλάκιση κατηγορουμένων, καταδεικνύοντας το μέγεθος της «γκάφας» που έγινε σε αστυνομικό και δικαστικό επίπεδο.

Σύμφωνα με το dikastiko.gr, η παράλειψη της βεβαίωσης στη δικογραφία για τη λαθρεμπορία έχει ολέθριες συνέπειες για το σύνολο της υπόθεσης καθώς συμπαρασύρει και τα υπόλοιπα σοβαρά αδικήματα, όπως η εγκληματική οργάνωση και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.